|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Zahrada
Bršlice je prakticky nevyhubitelný plevel 

Tento plevel už víckrát nevyhodíte. Bršlice neboli kozí noha skvěle chutná i léčí

20. května 2018 09:04 / Shutterstock
 200   9
Bršlice neboli kozí noha je brána jako plevel. Její účinky na zdraví jsou však široké. Takže možná, že se na tuto bylinu začnete dívat ze zcela opačné strany. Pomáhá léčit i dnu.

Aegopodium je odvozeno z řeckého aigos - koza, apodos - noha. Listy skutečně připomínají svým tvarem otisk kozího kopýtka. Podagra je starý název pro dnu, nemoc, která ve stáří zbaví mnoho lidí možnosti pohybu. Mniši proto bršlici pěstovali v klášterních zahradách. Podagraria znamená léčící dnu. Jeden z mnoha českých lidových názvů zní podágrová bylina. 

Nevyhubitelná biozelenina

Prostě nevyhubitelná. Taková je strohá charakteristika bršlice. Jako půdopokryvná rostlina dokáže bleskově ovládnout celou zahradu. Za rok se dokáže rozšířit až o 3 m2. Její kořeny se při vytrhávání lámou, jako by byly skleněné, a z každého sebemenšího úlomku vyroste další rostlina. Kdo se tedy chce bršlice zbavit, musí pečlivě vytrhávat. Pro ty, co si pečlivě pěstují trávník, to není zrovna příjemné, bylinkářům ale nevadí. Naopak. 

Prospěšná zdraví

Bršlice je velmi bohatá na vitamin C, ale kromě toho obsahuje řadu prospěšných látek, jako jsou karotenoidy, železo a mangan, které pomáhají rozpouštět soli v těle. To je užitečné nejen při léčení dny nebo revmatismu, ale také při rozpouštění a vylučování solí z ledvin. Mimo to je také překvapivě zdrojem bílkovin.

Na klouby i dnu

Blahodárně působí na pohyblivost kloubů. Z kořenů, které vytrháte na zahradě, můžete uvařit čaj, který působí močopudně. Má i vnější použití. Jestliže vás bolí nohy, připravte si koupel z kořenů bršlice. 100 g čerstvých kořenů povařte 15 minut ve 2 litrech vody. V nálevu si pak koupejte nohy. Skvělé použití při bolestech kloubů má také kúra z želatiny. O tom, jak si ji vyrobit, jsme psali zde.

Chutná jako karotka

Mladé světlezelené listy jsou velice chutné a připomínají tak trochu karotku. Vyzkoušejte mladou bršlici na chlebě s máslem, společně s dalšími bylinkami v tvarohu, jako polévku nebo osmaženou v olivovém oleji. Daleko jemnější chuť mají rostliny úplně mladé, světle zelené, které sotva rozvinuly lístky. Ty jsou vhodné zejména do salátů nebo jako čerstvá nať do polévek, na chleba a podobně. Větší lístky s výškou stonku do 10 cm pak můžeme použít do nádivek, do špenátu, do omelet, zapečených pokrmů atd. Je to jen na vás, kde tuto bylinu uplatníte.

Fotogalerie
Šárka Vondráčková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu