|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Dům
Voda je vzácná surovina, kterou by se nemělo plýtvat 

Jednoduché, chytré a netradiční triky, jak doma šetřit vodou. Inspirujte se tím, jak to dělají v zahraničí

09. prosince 2021 12:36 / Unsplash
 0   0
Rostoucí ceny energií nebo zhoršující se období sucha. V současné době si už uvědomujeme, že dostatek vody nemusí trvat věčně. Proto se snažíme tímto cenným zdrojem doma neplýtvat, a kromě naší peněženky tak ochránit i přírodu. Nemusíte ale hned překopávat kuchyň nebo koupelnu.

1. Zpívejte si dvě minuty ve sprše

Na jednoduchý způsob, jak šetřit vodou při osobní hygieně, přišli v Jihoafrické republice. Tu sužuje nedostatek vody a rapidní vysychání vodních toků. Vymysleli proto dvouminutové písně do sprchy, aby v ní netrávili příliš času. Z koupání se tak stala zejména pro děti i zábavná disciplína.

2. Využijte vodu z vaření vajec i misek domácích miláčků

Co děláte s vodou, ve které vaříte vejce či brambory nebo kterou spotřebujete při omývání zeleniny? I ji můžete dále využít k zalévání, nebo i dalším účelům. Vodu z vařených brambor můžete využít do polévek nebo ji jednoduše nechte na lince a po vychladnutí vypijte. Také můžete chytat vodu z pračky, ta je skvělá k umytí záchodu díky tomu, že vytéká společně s pracím prostředkem.

Pokud máte domácího mazlíčka, inspirujte se ve Španělsku. Tam vodu z psích a kočičích misek nevylévají, ale použivají k zalévání květin. Pro květiny je také vhodná voda z uvařených vajec, která v sobě má prospěšné minerály a pomáhá udržovat optimální pH půdy.

3. Vytírejte talíře chlebem

Jako malí jsme měli po dojedení ve zvyku vylízat talíř, kde se ještě nacházely zbytky omáčky či jiných pochutin. Tento styl „předmývání“ ale můžeme v kulturnějším stylu dělat dodnes. Ve Francii nebo v Rumunsku vytírají zbytky polévky z talíře chlebem, kterým z nádobí dostanou zbytky jídla a zároveň se více zasytí.

I když se to nezdá, předmýváním nádobí před vložením do myčky se v Česku vyplýtvá každý rok spousta vody. Nádobí byste měli dávat do myčky bez velkých nečistot a zbytků jídla. Jedná se nejen o plýtvání jídla, ale i znečištění vody samotné. Talíř můžete setřít chlebem, hrnec stěrkou a mastné zbytky papírem, který patří do tříděného biologického odpadu.

4. Splachujte již použitou vodou

Spočítali jste si někdy, kolikrát za den navštívíte toaletu? Za den takto spotřebujeme několik desítek litrů, a to většinou naprosto čisté a pitné vody. Proto se stále častěji mluví o systémech využívání tzv. šedé vody, tedy vody použité při mytí těla či rukou.

Dostupné systémy zachycující šedou vodu se používají a instalují hlavně v novostavbách. Vodu ale můžeme schránit i ručně – například schovat si dva kýble z napuštěné vany či odchytit tekoucí studenou vodu ve sprše, než nám začne téct voda teplá.

S inovativním řešením přišli v Japonsku. Tam můžete narazit na speciální záchody, jejichž vrchní část tvoří malé umyvadlo. Když si tedy lidé myjí ruce, voda automaticky teče do nádržky, kterou se poté toaleta spláchne.

5. Vařte jen s jedním hrncem

Tento tip je velice jednoduchý a prostý – používejte méně nádobí a nebudete muset tolik plýtvat vodou jeho častým mytím. Velmi populární jsou ve světe takzvané „one pot meals“, tedy jídla, která uvaříte za pomoci pouze jednoho hrnce či pánvičky. Internet se přímo hemží těmito recepty, mezi které patří těstoviny, rizoto, nebo gnocci. Dále čtěte: Náklady za vytápění mohou někdy nepříjemně překvapit. Způsoby, jak ušetřit v topné sezoně

Zdroj: TZ Yvonna Gaillyová, volusia.org.

Fotogalerie
Kateřina Kofroňová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu