|  HOBBY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Ostatní
Někdy stačí málo a stará plechovka má hned jiný šmrnc 

Nevyhazujte staré plechovky. Stačí trocha fantazie a proměníte je v krásné květináče

19. března 2021 15:00 / Pixabay
 0   0
Když zrecyklujete starou věc a vdechnete jí nový život, je to zábavné a navíc tím šetříte planetu. Například pokud máte doma staré plechovky, můžete z nich vyrobit krásné květináče či obaly na ně. Přitom vám k tomu stačí pár věcí, které najdete doma nebo venku v přírodě.

Květináčů není, obzvláště na jaře, nikdo dost. Nemusíte ale za ně utrácet hromadu peněz, stačí trocha fantazie a vytvoříte si designové kousky i sami doma. Do starých plechovek lze rovnou nasypat hlínu a zasadit rostlinu, nebo je lze využít jen jako obaly na květináče. Pokud se rozhodnete pro první variantu, nezapomeňte do dna vyvrtat pár dírek na odtok případné přebytečné vody, aby vám v novém květináči hned vaše rostlinky neuhnily.

Kdo miluje atmosféru francouzského venkova, může nechat plechovky jen tak. Lze je však ještě zkrášlit dle vaší fantazie. Poradíme vám pár tipů, které vás nebudou prakticky nic stát.

Obalte plechovku jutou

K velmi jednoduchému vylepšení plechovky vám postačí kousek juty. Ustřihněte si požadovaný rozměr textilie, plechovku do ní zamotejte a obvažte přírodním provázkem, aby juta na plechovce dobře držela. Jutu lze samozřejmě nahradit jakoukoliv jinou textilií, třeba látkou s florálním motivem, puntíkem či jiným vzorem.

I barvy udělají své

Plechovku lze samozřejmě také pomalovat barvami. Buď můžete zvolit jeden odstín, nebo se pustit i do nějakého vzoru, záleží na vašich dovednostech. Pokud nejste moc výtvarně nadaní, můžete na plechovku domalovat alespoň puntíky nebo jednoduché kytičky. Jen mějte na paměti, že pokud dáte květnáče ven, je třeba zvolit takové barvy, které odolají nástrahám deštivého počasí.

Uklidňující mech

Jestliže milujete přírodní styl, nasbírejte si v lese trochu mechu a tím pak plechovku obalte. K podkladu jej přilepte lepidlem a pro jistotu ještě plechovku obvažte ozdobnou stužkou nebo přírodním provázkem, abyste měli jistotu, že vám mech nikde neupadne.

Provázek kolem dokola

Kdo má doma přírodní provázek a lepidlo, které po zaschnutí zprůhlední, může plechovku dozdobit i tak, že provázek bude velmi těsně obmotávat a lepit k plechovce. Začněte dole a postupujte směrem nahoru. Plechovku takto lze obmotat celou, klidně ale můžete provázkem obmotat jen některé části a zbytek ponechejte plechový. Nebo pomocí barevného provázku vytvořte různě široké pruhy.

Zužitkujte klacíky

Během procházky si můžete nasbírat pár klacíků a větviček. Doma je zkraťte podle výšky plechovky a nalepte je kolem dokola. Klacíky lepte co nejblíž k sobě. Pokud by vám vadilo, že mezírkami prosvítá stříbrný plech, můžete plechovku předtím ještě nabarvit na jiný odstín.

Oblázky

Jestli vám nechybí trpělivost, můžete se pustit i do oblepení plechovky malými oblázky. Mohou být v jedné barvě i více odstínech, výsledek bude vždy perfektní. Jen zvolte lepidlo, které po zaschnutí zprůhlední, ať nekazí celkový dojem. O tom, jak si doma vyrobit jarní dekoraci v podobě zajíčka, se dočtete v článku zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu