|  HOBBY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Zahrada
Oleandr má dobré regenerační schopnosti 

Uschlý oleandr nemusí znamenat definitivní konec. Rostlinu lze často ještě zachránit

15. března 2021 08:26 / Depositphotos
 0   0
Zazimování oleandru není úplně snadné. Často se proto stane, že po zimě vypadá rostlina všelijak, jen ne zdravě. Nelamte ale nad uschlým oleandrem ihned hůl, pokuste se rostlinu ještě zachránit.

Mnoho lidí po zimě zjistí, že jejich rostliny, které zazimovali, nejsou v úplně dobré kondici. Často lidé na zimu berou domů citlivé oleandry, kterým dlouhodobější mráz a zima rozhodně nesvědčí. Jenže udržet tuto rostlinu během zimy v dobré kondici dá docela zabrat. Během zimy ocení teploty kolem 2 až 12 stupňů Celsia, citlivější kultivary vyžadují teploty kolem 8 stupňů Celsia. Potřebují také světlo, a i v zimě je třeba oleandry zalévat. Pokud těmto rostlinám chybí světlo, začnou ztrácet listy. A co se týká zálivky, oleandr je citlivý na tvrdost vody, proto je vhodné jej zalévat odstátou, měkkou vodou. V misce pod květináčem nesmí zůstávat žádná voda.

Oleandr pro úspěšné přezimování vyžaduje dosti specifické podmínky a ne každý má k dispozici světlý sklep či zimní zahradu. A tak se poměrně často stává, že oleandr vypadá po zimě značně zuboženě. Při nedostatku světla mu opadají listy, kvůli nedostatečné zálivce může uschnout, a pokud jej máte během zimy v teplé místnosti, pravděpodobně se v sezoně žádné extra bohaté nadílky květů nedočkáte.

Co udělat pro časnější nakvétání

Ideální je, když oleandr na příchod jara začnete zvykat postupně. Když teď v březnu dopřejete oleandru více tepla, dočkáte se časnějšího nakvétání. Spolu s vyšší teplotou však musíte myslet i na adekvátní zálivku. Opět ale platí, že v podmisce nesmí stát voda.

Kdy dát oleandr ven

Nenechejte se zlákat prvními slunečními paprsky a s přemístěním oleandru ven si raději dejte na čas. Jarní mrazíky by ho mohly zničit. Vyčkejte proto přibližně do poloviny května, v té době je už riziko jarních mrazíků minimální. Ale samozřejmě se řiďte aktuálním počasím. A pokud je to možné, na venkovní podmínky přivykejte rostlinu pozvolna. Nechejte ji venku nejprve jen pár hodin a dobu postupně prodlužujte.

Uschlou rostlinu ostříhejte

Pokud váš oleandr dostal přes zimu zabrat a uschnul, ještě ho nevyhazujte. V předjaří, po odeznění mrazů, můžete provést seříznutí uschlých a poškozených částí. Oleandr po řezu většinou dobře obráží, takže se můžete dočkat nových lístků. Přihnojte také rostlinu tekutým hnojivem. Květů se sice nedočkáte, ale aspoň rostlinu zachráníte. Oleandrům udělá dobře i domácí hnojivo z kávové sedliny, o kterém jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu