|  HOBBY
po 29. dubna, svátek má Robert, zítra Blahoslav
Dům
Každý typ mopu se hodí k úklidu jiné podlahy 

Pravidelné vytírání podlah dá pořádně zabrat. Pořiďte si správný mop, výrazně vám ulehčí práci

28. února 2021 10:06 / Depositphotos
 0   0
Sníh vystřídalo bláto, což s sebou přináší i vyšší nároky na vytírání podlah v bytě. Obzvláště v chodbách je v těchto dnech náročnější udržet pořádek. Když si vyberete správný mop, půjde vám to jako po másle.

Pokud stále vytíráte podlahy smetákem, na který namotáte hadr, který čas od času přemácháte v kýblu, asi se dost nadřete. Daleko rychleji, snadněji a hlavně bez bolestí zad vytřete podlahy pomocí mopu. Je ale třeba vědět, jaký mop vybrat, jsou totiž mezi nimi velké rozdíly. Existují prakticky čtyři typy mopů, přičemž každý je vhodný na trochu jiný druh povrchu i styl úklidu.

Třásňové mopy

Pokud je vaše domácnost členitější, uděláte nejlépe, pokud si pořídíte třásňový mop. Bez problémů se s ním dostanete pod každou skříňku, postel i židli. Třásňové mopy jsou skvělým pomocníkem pro domácnosti nebo úklid v menších komerčních prostorách. Velkou výhodou třásňových mopů je jejich vysoká absorpce vlhkosti.

Ploché mopy

Ploché mopy jsou zřejmě nejrozšířenější, a to proto, že jsou naprosto univerzální. Skvěle s nimi uklidíte malý i velký byt, ale i kancelář, obchod či celou základní školu. Jejich velkou výhodou je, že si k nim můžete podle potřeby pořídit rozličné množství návleků pro různé typy podlah i míry znečištění.

Rotační mopy

Jestliže máte doma dřevěné podlahy či jiné povrchy, které jsou citlivé na přemíru vody, poohlédněte se po rotačním mopu. Díky otočnému kloubu totiž mop opravdu důkladně vyždímáte, takže podlahu pak vytřete velmi šetrně. 

Zametací mopy

Obzvláště v malých bytech, kde bojujete s úložnými prostory, se vám sejde takzvaný zametací mop. Díky němu nemusíte pořizovat smeták a mop zvlášť, ale máte jednoho pomocníka, který zvládne obojí. Podlahu pomocí něj jak zametete, tak i vytřete. Zametací mop oceníte i při úklidu větších místností s pevnou podlahou. O tom, jak si doma umýt zdi, jsme psali zde.

Výběr mopu podle podlahy

Pokud přeci jen tápete, jaký druh mopu koupit, řiďte se podle typu podlah, které doma máte.

Dlažba

Dlažba je výborná v tom, že na ni můžete vzít jakýkoliv typ mopu. Jen u dlažby se strukturovaným povrchem je lepší vzít si na pomoc plochý mop s hrubším návlekem.

Lino, marmoleum, vinyl i PVC

Podobně jak dlažba jsou nenáročné druhy podlah i ty z linolea, marmolea, vinylu či PVC. Opět tedy můžete provést úklid jakýmkoliv mopem.

Dřevo, laminát a další citlivé povrchy

Podlahy z materiálů, které nemají moc rády vlhko, je nejlepší vytírat takzvaně na sucho. Tento způsob úklidu zvládnete nejlépe pomocí rotačních mopů.

Kamenné podlahy

Pokud máte doma kamennou podlahu, bude ideální pořídit si plochý mop s návlekem z mikrovlákna. Kamenné podlahy jsou totiž náchylnější k poškrábání.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu