|  HOBBY
so 11. května, svátek má Svatava, zítra Pankrác
Mazlíčci
Šťastné slepice na vaší zahradě se vám odvděčí vajíčkem plným vitaminů 

Chovat vlastní slepice se vyplatí. Pokud máte možnost, pusťte se do toho a nebudete litovat

12. února 2021 14:51 / Pixabay
 0   0
Kupovat kvalitní a čerstvá vejce se pěkně prodraží. Pokud vám záleží na tom, co jíte a máte větší zahradu, pusťte se do chovu slepic sami a čerstvá vejce budete mít každý den.

Vejce je jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin. Pokud tedy přemýšlíte o vlastních slepicích, jděte do toho. Šťastné slepice na vaší zahradě se vám odvděčí vajíčkem plným vitaminů. Pokud máte prostor, který byste mohli slepicím vyčlenit, nebojte se s chovem začít. Získáte nejen čerstvá vajíčka, ale můžete navíc udělat dobrý skutek. Můžete osobně zachránit slepice před jistou smrtí a dopřát jim ještě několik let spokojeného života.

Dejte domov zachráněným slepicím

V České republice existují organizace, které zachraňují slepice z velkochovů a nabízejí jejich odkup. V určený den je pak možné si na smluveném místě slepice vyzvednout. Slepice jsou často v ubohém stavu, většinou nemají skoro žádné peří. Pokud byste si chtěli slepice vyzvednout v chladnějších měsících, musíte jim zpočátku zajistit teplou místnost s venkovním výběhem.

Někteří šikovní chovatelé slepicím pletou svetry, které slouží v prvních měsících jako ochrana před zimou. Peří slepicím časem doroste, a pokud jim poskytnete dobrou stravu, teplo, výběh a trochu lásky, budou z nich zanedlouho výstavní kousky. Jestli nemáte teplou místnost, je lepší začít s chovem v letních měsících.

Pořiďte správný kurník

Před koupí nepodceňujte ani výběr kurníku. Možná se vám zdá nejpěknější a nejekologičtější klasický zateplený dřevěný kurník, na trhu jsou však i jiné varianty. Pokud trochu zapátráte, určitě vás zaujme praktické obydlí z recyklovaného plastu. Oproti dřevěnému kurníku má své výhody, které chovatele začátečníky ani nenapadnou.

Plusy plastového kurníku

  • Plastový kurník si překvapivě udrží správnou teplotu v létě i v zimě. Samozřejmě pouze při správném počtu slepic. Ty si v kurníku dokáží samy vytvářet ideální teplo. Když je jich v prostoru málo, tak se nezahřejí, při velkém množství jim v létě může být naopak horko. Když zateplíte dřevěný kurník, často se v něm pak drží vlhkost, množí se plísně a slepice trpí různými respiračními chorobami.
  • Kurník z recyklovaného plastu vydrží až 30 let. Není třeba ho natírat. Odpadá práce s výměnou prohnilých částí. Použitý materiál se dá po letech znovu recyklovat.
  • Snadno se čistí, můžete ho jednoduše vystříkat hadicí. Třeba v případě, kdy slepice napadnou čmelíci, se plastový domek snadno vydezinfikujete, ale zateplený dřevěný kurník je skoro nemožné vyčistit.
  • Má velmi dobře řešenou ventilaci.
  • Západky i veškerý použitý materiál je konstruován tak, aby se přes něj nedostali žádní predátoři, třeba lišky nebo kuny. Materiál není možné nijak prokousat.
  • Jednoduše se rozebírá, pokud ho chcete přesunout na jiné místo.

I když je kurník z recyklovaného plastu dražší, tak z dlouhodobého hlediska není jeho cena vysoká. Atraktivní dřevěné levné kurníky z Číny vám vydrží maximálně dvě sezony. Psali jsme také: Dopřejte svému králíčkovi tu správnou stravu

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu