|  HOBBY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Ostatní
Juta je oblíbeným materiálem pro nejrůznější dekorace 

Juta je velmi oblíbený materiál. Uplatníte jej doma i na zahradě

31. ledna 2021 17:06 / Pixabay
 0   0
Když se ještě nedávno řeklo slovo juta, vybavila se lidem většinou výroba pytloviny. Dnes je juta čím dál oblíbenějším materiálem, který nachází uplatnění jak na zahradě, tak v interiéru.

Juta je 100% přírodní vlákno, které se získává z rostliny známé jako jutovník. Ta je podobná konopí. Vzhledem k tomu, že jde o rychle rostoucí rostlinu a hlavně obnovitelnou surovinu, která je plně recyklovatelná a biologicky rozložitelná, stává se čím dál oblíbenější alternativou k tradičním materiálům. Ochránci přírody pak jistě potěší, že se při jejím pěstování používá minimální množství hnojiv, pesticidů a herbicidů. Neprodukuje žádné toxické plyny ani jiné škodlivé chemické látky. Její využití je opravdu široké.

Boty, auta, papír i koberce

Asi málokdo ví, že výrobky z juty se používají v různých oblastech průmyslu od filmového až po automobilový. Například jako armovací nosná tkanina při výrobě kompozitů v automobilovém průmyslu. Juta nachází uplatnění i při výrobě obuvi. Také jako izolační nebo filtrační textilie. Při výrobě tkaných koberců se používají jutové příze, u všívaných koberců slouží jutová tkanina jako primární nebo sekundární podkladová tkanina. Pro vysoký obsah celulózy je rovněž vhodná pro výrobu jemného papíru.

Stavebnictví

Jutové protierozní sítě (geotextilie) slouží jako ochrana svahů proti erozi. Jutová tkanina a vlákna surové juty se používají k armování betonu i asfaltu. Jutovou tkaninu lze použít i k separaci vrstev nebo jako izolační vrstvu, k zakrytí čerstvého betonu, případně jako obalový a transportní materiál. Jutové pytle se používají při budování ekologických protipovodňových bariér. Jutové protierozní sítě (geotextilie) slouží jako ochrana svahů proti erozi. Má mnohostranné využití v ekologickém stavebnictví.

Ochrana stromů před mrazem

Přírodní jutové tkaniny najdou uplatnění u při ochraně stromů a keřů proti mrazu, okusu zvěří a vysychání. Jak stromky před okusem zvěří ochránit, jsme psali zde. K ochraně kořenových balů slouží jutové plachetky. Na vázání stromků a keřů jsou vhodné jutové a kokosové vázací pásky, na balení obilí, semen, ovoce a zeleniny pak jutové pytle.

Dekorace do bytu

V aranžérství, dekoratérství a floristice se používají barevné dekorační tkaniny, jutové stuhy a přírodní motouzy. Juta se výborně hodí v podobě různých dekorací do jakéhkoliv bytu zařízeném v přírodním stylu. Velmi oblíbené jsou také jutové tašky a dárkové pytlíčky. Kromě toho, že juta dokáže odolat všem různým mikroorganismům, dá se velice snadno také obarvit, což nahrává nejrůznějšímu kreativnímu tvoření.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu