|  HOBBY
ne 12. května, svátek má Pankrác, zítra Servác
Zahrada
Bazalka je velmi olíbená bylina 

Pěstování bazalky. V prvé řadě je třeba vybrat správný druh, každý jinak vypadá, voní i chutná

08. února 2021 08:35 / Depositphotos
 0   0
Bazalka je velmi oblíbená bylinka, lidé ji pěstují doma v květináči i venku na zahradě. Její pěstování má svá úskalí, ale v zásadě nejde o nic složitého. Než se ale do pěstování bazalky pustíte, měli byste si v hlavě ujasnit, jaký druh vám bude nejlépe vyhovovat. Bazalek totiž existují desítky druhů.

Bazalka provází člověka již několik tisíc let. Poprvé byla zmíněna v anglickém psaní v polovině 17. století a v americké literatuře asi o 100 let později. Hindské kultury považují bazalku za posvátnou bylinku. V některých kulturách je tato rostlina zase znamením lásky a oddanosti mezi mladými páry.

Nejlepší je ze semínek

Bazalku si můžete koupit už jako hotovou rostlinku, ale často se pak stane, že vám uhyne. Proto je lepší si ji vypěstovat ze semene. Ideálně semínka vysejte koncem března do skleníku nebo za okno a předpěstovanou sadbu pak v druhé polovině května vysaďte ven. V našich klimatických podmínkách se venku bazalka pěstuje jako letnička. Bylinka je totiž citlivá na mráz a vyžaduje teplou záhřevnou lokalitu. Při dlouhotrvajícím chladném a vlhkém počasí trpí plísněmi, zvlášť fuzariózami. S trochou starostlivosti je však její pěstování jednoduché a bezproblémové.

Na hnojivo zapomeňte

Semínka zasejte do jemné bohaté půdy. Jakmile vám ze semen vzejdou malé rostlinky, najděte jim na záhonu slunné místo. Nesnášejí chladný vítr. Jakmile se vyvinou dvě sady pravých listů, rozsaďte rostliny do vzdálenosti asi 20 cm od sebe (nebo jim poskytněte samotné květináče). Pokud chcete mít čerstvou bazalku vždy po ruce, zasévejte semínka každých několik týdnů. Pěstujte bazalku v dobře připravené půdě, ale nehnojte ji. Sice by bazalka vyrostla do velkých rozměrů, ale byla by bez chuti.

Nejcennější částí rostliny jsou mladé listy. V průběhu léta má ale bazalka tendenci tvořit květy. Zaštipujte proto pravidelně kvetoucí výhony (odstraňujte květy), podpoříte tím větvení i další vegetativní růst. O léčivých účincích bazalky jsme psali zde.

Není bazalka jako bazalka

Pokud jste milovníky bazalky, můžete si vypěstovat klidně i více druhů. Mezi jednotlivými odrůdami jsou velké rozdíly. Nejde jen o odlišný vzhled, ale každý druh také jinak voní a jinak chutná. Seznamte se s některými z nich:

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Vyznačuje se malými, silně aromatickými listy. Hodí se k dochucování zeleninových i masitých jídel. Tento druh bazalky obsahuje mnoho silic a tříslovin. Bylinku proto využijete nejen k dochucení jídel, ale i jako léčivou bylinu povzbuzující chuť k jídlu a napravující žaludek. Mezi další neduhy, které může vyřešit, bývá nadýmání a zácpa.

Thajská bazalka (Ocimum basilicum var. thyrsiflora)

Pochází z Indie. Je kultivarem bazalky pravé, a proto ji svou chutí i vůní připomíná. Na rozdíl od naší evropské bazalky ale výrazněji voní a chutná po lékořici a anýzu. Proto se jí někdy říká bazalka anýzová či lékořicová, někdy také asijská. Navíc, díky tolik výraznému detailu se skvěle hodí nejen ke grilovanému masu a k vegetariánským závitkům, ale i ke sladkým dezertům. Typickou příchuť neztrácí ani při vaření. Hodí se proto pro přípravu asijských jídel ve woku.

Bazalka posvátná (Ocimum sanctum)

U nás je běžně k dostání například bazalka posvátná, kterou možná znáte i pod názvem tulsí či tulasi. Původně ji k nám přinesli příznivci hnutí Hare Krišna jako svou posvátnou bylinu, dnes si však vydobyla své místo u všech milovníků asijské kuchyně. Zdrojem léčivých látek je v tomto případě nať. Z byliny se připravují i čaje. Ty vám pak pomohou s žaludkem, střevními parazity, žlučníkem a dokonce působí proti žaludečním vředům. Při požívání bazalky posvátné se vám také sníží hladina cukru v krvi. Je také velmi účinná při horečkách.

Bazalka vytrvalá (Ocimum gratissimum)

Pochází z Indie. Pěstuje se jako přenosná rostlina. Tedy od jara do podzimu má své místo venku, na zimu ji přenášíme do bytu. Pro svou příjemnou vůni se čerstvé nebo sušené listy používají jako univerzální koření v kuchyni, kde má široké využití především jako přísada do salátů, omáček, polévek. Vyrábí se z ní také výborné bazalkové pesto.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu