|  HOBBY
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Zahrada
Vypeckovat třešně lze i bez zbytečného nepořádku 

Jak snadno vypeckovat třešně a zbavit je červů. Díky jednoduchým fíglům zvládnete i velké množství

07. července 2020 10:03 / JumpStory
 16   2
Sezona sladkých šťavnatých třešní se blíží ke konci. Pokud i vy řešíte otázku, jak toto chutné ovoce co nejjednodušeji vypeckovat, případně jak plody zbavit červů, máme pro vás jednoduché fígle. Když si je osvojíte, bude odpeckovávání doslova hračka.

Pokud jste někdy zpracovávali vlastní úrodu třešní nebo višní nebo vás třeba někdo pár kily obdaroval, víte, že zbavit je pecek není vážně snadné. Z třešní jsou vynikající džemy a marmelády, skvěle se hodí na bublaniny, jiní z nich zase připravují výborné šťávy či sirupy. Pokud se chystáte třešně zavařovat, můžete to letos zkusit i jinak než v obřím zavařovacím hrnci. 

Během jakékoliv úpravy třešní ale obvykle narazíte na jeden problém - jak obrovské množství natrhaných třešní odpeckovat a zbavit červů. Nemusíte si hned pořizovat nějaké drahé zařízení, třešně zvládnete snadno odpeckovat i sami doma, a to bez jakýchkoliv speciálních potřeb.

Jak třešně snadno odpeckovat

Způsobů, jak lze třešně jednoduše odpeckovat a přitom si v kuchyni nenadělat zbytečně nepořádek, existuje hned několik. My vám prozradíme dva z nich. A žádné drahé přístroje k tomu potřebovat nebudete.

1) Láhev a čínské hůlky

K prvnímu způsobu odpeckování vám bude stačit jedna prázdná láhev s užším hrdlem a jeden pár tradičních čínských hůlek na jídlo.

Třešeň zbavte stopky a položte ji na hrdlo láhvě tak, aby směřovala částí, kde dříve byla stopka, nahoru.

Pak vemte dřevěnou či bambusovou hůlku a propíchněte třešeň skrz naskrz. Pecka propadne do láhve a vám zůstane v prstech vypeckovaný plod.

2) Trychtýř a brčko

Na podobném principu je pak založen i druhý postup, jen budete potřebovat jiné pomůcky - trychtýř a brčko, připadně špejli.

Opět třešeň zbavte stopky a stejným způsobem jako u láhve ji vložte do trychtýře. Pod něj si nachystejte misku na pecky. Brčkem pak třešeň propíchněte a máte hotovo. Pokud je brčko příliš měkké, můžete ho zpevnit tak, že do něj dáte kus špejle.

Jak třešně jednoduše zbavit červů

Na třešních si pochutnávají nejen lidé, ale bohužel i červíci. Pokud se jich chcete snadno a rychle zbavit, vyzkoušejte tento postup. Patří mezi ty nejosvědčenější.

Do větší nádoby (podle množství třešní) nalijte vodu a buď ji osolte nebo do ní přilejte ocet. Obojí červům silně vadí. Výsledkem tohoto fíglu je, že pokud v plodech nějací červi jsou, zaručeně vyplavou ven. V lázni ponechejte ovoce přibližně dvě až tři hodiny.

Stačí pak jen vodu s červy vylít, třešně propláchnout a máte jistotu, že už v nich žádný cizopasník není. A nemusíte se bát - jakmile třešně propláchnete, vůbec nepoznáte, že se nějakou dobu máčely v osolené či octové vodě. Psali jsme také: Bez správného stříhání se sladkých malin nedočkáte. Mezi nejčastější úskalí pěstování patří správný řez.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu