|  HOBBY
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Zahrada
Každý svah lze proměnit v krásnou zahradu 

Zahrada ve svahu je velká výzva. Když ale dodržíte několik pravidel, bude nádherná

06. července 2020 15:00 / sunset.com
 44   4
Mít zahradu v rovině nebo mírně svažitém terénu není žádná věda. Horší je, když zahrada představuje prudký svah. Ani takový pozemek ale nemusí být holý a prázdný. Založit zahradu ve svahu je rozhodně pracné, ale výsledek stojí za to.

Se svažitým pozemkem si musíte umět vyhrát, pokud na to nestačíte sami, klidně se obraťte na odborníky. I s takovým terénem jdou totiž dělat zázraky.

Svah můžete zpevnit různými dřevinami a pomocí kaskád jej proměnit v zajímavý prvek. Uplatní se zde také působivé, přirozeně vyhlížející suché zídky, terasy, skalky, kamenité stráně, ale i vodní hříčky, jako jsou vodopády, potůčky nebo terasovitá jezírka.

Zajímavější než rovina

V prvé řadě si uvědomte, že svažitá zahrada má jednu velkou výhodu. Umožňuje rozmanitější uspořádání a zajímavější vzhled než rovina. Úprava terénu je ale složitější a dražší záležitost. Před samotnou úpravou je třeba nejprve rozlišit hlavně míru výškových rozdílů zahrady. U menších nerovností využijte terénní modelace v podobě plynule se zdvihajících vln, které jsou oproti rovinám mnohem působivější a členitější. Můžete tvořit zákoutí, zahradní jezírka i kamenné zídky. Celý postup spočívá v navršení zeminy na jedno místo a zahlazení do pravidelných vln.

Pomohou terasy

Pokud je pozemek spádovitý s několikametrovým převýšením, je nutné terén rozčlenit a vybudovat systém teras nebo skalky. Jde o nejrozšířenější způsob, jak pozemek ve svahu řešit. Vybudování několika teras je sice poněkud fyzicky i technicky náročnější, ale výsledek pak nakonec stojí za to. Svah za pomocí techniky stupňovitě srovnáte a jednotlivé terasy podepřete. Nezpevněný svah totiž neodolá erozi a bude se sesouvat. Dešťová voda pak stéká pod svah. Přirozenou podobu může vaše zahrada získat, pokud vzniklé terasy osázíte třeba jen trávou nebo kobercovými trvalkami. Použít lze poléhavé jalovce, skalníky, barvínek, rozličné odrůdy vřesů a podobně.

Skalky ve svahu

Využít můžete i skalky bez členění svahu na terasy. Větší kameny, které budou zasazené alespoň z 1/3 své výšky do země zajistí svah proti sesouvání. Doplňte je pak kobercovými trvalkami, které zabrání stékání vody. Dokonale svah zpevní svými kořeny. Výhodou skalniček, trvalek i kobercovek je, že se poměrně brzy rozrostou a zpevní svahy svými kořeny. Ze začátku může být problém s erozí půdy, než rostliny dobře zakoření.  

Opěrné zdi a zídky

Prudší svahy rozdělte pomocí opěrných zdí rozdělením na více teras. Zakládání spočívá v přemístění půdy, vytvoření základů a postavení opěrných zdí. Opěrné zídky lze budovat na sucho a prokládat kameny zeminou, do níž dáte skalničky, nebo je vyzdít. Pak dáváte skalničky do popředí nebo do horní části. Výsadba by měla být nepravidelná a barevně sladěná. O tom, jak postavit kamennou zídku jsme psali i zde.

Schodiště jako přednost

U prudších svahů je nutné udělat schody. Ty se však mohou stát předností vašeho pozemku. Zahradní schodiště je totiž výrazný architektonický prvek. Je lepší se ale spolehnout na profesionály. Z technického hlediska je třeba dodržet pravidla určujících výšku, hloubku schodu a poměr počtu schodů vzhledem k celkové délce schodiště. Schodiště by mělo být vytvořeno ze stejného nebo podobného materiálu, jako jsou opěrné zdi. Z hlediska bezpečnosti je třeba zajistit spád každého stupně směrem k vnější hraně, aby byl důmyslně zajištěn odtok dešťové vody. Delší schodiště je dobré vybavit zábradlím. Při výsadbě se řiďte zejména sklonem, velikostí a zpevněním svahu.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu