|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Zahrada
Kmín není nijak náročné vypěstovat 

Kmín je chutné a velmi zdravé koření. Vypěstujte si na zahrádce vlastní celoroční zásobu

16. června 2020 16:04 / Depositphotos
 6   0
Kmín je jedním z nejstarších koření u nás i ve světě. A také jedním z nejčastěji používaných. Své pevné místo má i v lidovém léčitelství. Pokud si chcete zajistit celoroční zásobu vlastního kmínu, zasaďte si jej na zahrádce. Vypěstovat si tuto prastarou rostlinu zvládne i začátečník.

Kmín je dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých, dorůstající výšky asi 100 cm. Ve volné přírodě je spíše vzácností, i když dříve se v přírodě vyskytoval, a to na loukách, mezích i pastvinách po celé Evropě, severní Africe i přední Asii.

V prvním roce rostlina vytváří listy na holých lodyhách. V dalším roce tvoří květy. Listy mají světle zelenou barvu, připomínající listy mrkve. V létě má rostlina drobounké květy. Plodem kmínu je hnědá dvounažka. Po rozdrcení vydávají plody silnou kořeněnou vůni.

Kmín je nenáročný

Co se týká půdy, není kmín nijak náročný. Prospívá mu propustná půda s dostatkem humusu. Dobře roste i na písčitohlinitém a jílovitohlinitém podkladu. Čerstvé hnojení však rostlinám neprospívá.

Kmín můžete vysévat rovnou do půdy, když už nehrozí přízemní mrazíky (březen - duben). Lze sázet jak sazeničky, mezi kterými nechejte odstup přibližně 4 cm, tak i semena, která vysévejte do sponu (30 × 30 cm).

Hodně světla a vody

Kmínu prospívá velké množství světla, kvalita nažek je přímo úměrná slunečnímu svitu. Rostlinu je nutné hodně zalévat, zvláště v srpnu, kdy vytváří kořenový systém a olistění. Ve druhém roce rostlinku zalévejte hlavně od dubna do konce května. Záhony je také nutné pravidelně zbavovat plevele.

První rok sklizeň nečekejte, tu vám kmín dopřeje až druhý rok pěstování. Sklízí se v období červen - červenec, kdy jsou nažky zralé. Že nastal správný čas na sklizeň, poznáte tak, že stonek a plody zhnědnou. Posbírané plody dobře prosušte a skladujte v uzavřených a hlavně tmavých nádobách. Chuť a aroma vydrží po dobu až šesti měsíců.

Léčivé účinky kmínu

Kmín ale nemusíte využívat jen v kuchyni při vaření, má také léčivou moc.

  • pomáhá při plynatosti
  • podporuje imunitu
  • má močopudné účinky
  • detoxikuje
  • má antiseptické účinky
  • podporuje trávení
  • mírní kašel - o dalších přírodních metodách na kašel jsme psali zde
  • podporuje krvetvorbu
  • chrání buňky před volnými radikály
  • zmírňuje zápach z úst
  • napomáhá při menstruačních obtížích
  • pomáhá snižovat cholesterol a vysoký krevní tlak
Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu