|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Mít na zahrádce vlastní brambory nemusí být těžké 

Pokud chcete pěstovat brambory, ale nechce se vám rýt, nemusíte. Zkuste metodu pěstování v posekané trávě

08. června 2020 17:39 / JumpStory
 37   0
Brambory byly sice dovezeny z Ameriky, ale zdomácněly a téměř si bez nich nedovedeme představit náš jídelníček. Kdo jednou ochutnal domácí brambory, jen těžko si zvykne na ty kupované. Jejich pěstování přitom nevyžaduje žádné velké dovednosti.

Pěstovat brambory lze mnoha způsoby. Klasické je pěstování brambor v řádcích. Je třeba kvalitní rytí, okopávání, přihrnování a další trampoty. Navíc brambory nemají rády, pokud jsou na stejném stanovišti. Napadají je škůdci, a to je pro zahrádku i brambory samotné pohroma. Existuje ale zajím avá metoda pěstování brambor v posekané trávě.

Kdy brambory vysadit

Doba výsadby závisí na teplotě a stavu půdy (půda by se neměla lepit na nářadí). Naklíčené brambory se sází do půdy teplé 6 – 8 °C, kterou jste předem dobře prokypřili do hloubky 15 - 20 cm. Ve vyšších oblastech prohřátí půdy uspíšíte použitím netkané textilie či fólie. Obvyklý termín výsadby se pohybuje od konce března v nejteplejších oblastech až do začátku června v podhorských a horských oblastech.

Pěstování v trávě

Je vhodné začínat až v době, kdy je jaro v plném proudu. Výhodou je, že nepotřebujete žádnou přípravu půdy. Potřebujeme sadbu a posekanou trávu.

Sadbové brambory rozložíme na plochu, kterou chceme k tomuto účelu použít a zasypeme je trávou ze sekačky. Dobře zalijeme. Jak postupně sekáme zahradu, sypeme trávu na brambory. Udržujeme vlhkost. Hlízy si pustí kořínky do země a současně mají přísun čerstvých živin z posečené trávy. Při sklizni máme k dispozici čisté hlízy. Tráva vytváří při svém rozkladu i teplo, takže brambory více přibývají. Tráva také spolehlivě zničí plevel.

Ještě lepší varianta vyžaduje přípravu už na podzim, kdy postupně shromažďujeme posekanou trávu na místo budoucích záhonů pro brambory. Na jaře pak zasadíme brambory do záhonu a svrchu přihodíme čerstvou trávu. Pokud máme trávu od loňska na hromadě, můžeme se jí tímto způsobem zbavit a zkusit pěstovat brambory novátorským způsobem. Hodí se i pro horské oblasti. Tam ale začínáme pěstovat až v květnu, aby nám rostliny nezmrzly. Psali jsme také: Vypěstujte si doma citronovou trávu. Výborně chutná a ještě vám pomůže při chřipce i únavě.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu