|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Mazlíčci
Ježek bělobřichý byl speciálně vyšlechtěn pro domácí chov 

Ježek může být milým domácím mazlíčkem. K dětem se ale nehodí

11. června 2020 10:24 / Pixabay
 0   0
K ježkům má většina lidí kladný vztah a bylo tak jen otázkou času, kdy chovatelé vyšlechtí druh, který bude ideální pro domácí chov. Pokud tedy toužíte po roztomilém bodlináči, je ježek bělobřichý ideální volba pro vás. I když je ježek poměrně nenáročný, má jeho chov několik úskalí.

Pokud jste zaneprázdnění a nemáte čas na chov kočky nebo psa, může být pro vás pořízení ježka zajímavou alternativou. Pokud ale chcete udělat radost svým dětem, zvolte raději jiné zvířátko, ježek by pro ně vhodný moc nebyl. Ježek obvykle žije 4 až 6 let, při extra dobré péči vám může dělat radost až 9 roků.

Přes den spí

Ježek většinu dne spokojeně prospí a začne být aktivní až k večeru. I z toho důvodu to není ideální zvíře pro děti, protože pokud by ježka násilím přes den budily, bylo by to pro bodlináče velmi silně stresující.

Milý, přátelský, ale samotář

Ježci mají velmi mírnou povahu, jsou považováni za bezproblémová zvířata. Chovatelé také ocení, že ježek moc nekouše a když už vás omylem chytne za prst, je to spíš proto, že z vašich prstů cítil nějakou dobrotu. Nemá moc dobrý zrak, ale vynikající čich.

Poměrně snadno si jej ochočíte, jeho chov zvládne i začátečník. Ježci jsou však od přírody samotáři. Pokud si pořídíte více ježků, musejí mít každý svou vlastní ubikaci. Se psy nebo kočkami se ale ježci snesou v pohodě.

Nesmrdí a není hlučný

Ježek nemá pachové žlázy a ani jeho moč nepáchne tak intenzivně, jako například moč hlodavců. Ani v malém bytě tak po této stránce nebude s ježkem problém. Hlasově se sice projevují, ale nejde o žádné výrazné zvuky, které by snad mohly v noci rušit vaše sousedy.

Má rád teplo a nesnáší vodu

Pokud žijete ve studeném bytě nebo domě, bude ježek dosti trpět. Miluje totiž teplo, nejspokojenější bude, když teploměr v místnosti bude ukazovat 24 až 26 stupňů Celsia.

Nikdy ho ale nekoupejte, vodu opravdu bytostně nesnáší. Koupání mu způsobuje tak velký stres, že může i uhynout.

Není moc čistotný a chov je nákladný

Pokud se pro chov ježka rozhodnete, měli byste vědět, že vás bude něco stát. Průměrně tak pětistovku měsíčně. Navíc sehnat speciální krmivo pro ježky není tak úplně jednoduché. A když už na ježčí krmivo narazíte, zjistíte, jak velké rozdíly jsou v jeho kvalitě i ceně.

A pozor, pokud milujete čisto a dokonalý pořádek, nebude pro vás ježek tou správnou volbou. Jen někteří jedinci se naučí vykonávat svou potřebu na jednom místě v ubikaci. Navíc jsou schopni výkaly roznést na tlapkách všude možně.

Má rád prostor, venkovní procházky si ale odpusťte

I když většinu dne ježek prospí, se soumrakem začíná být hodně aktivní a určitě ocení, pokud mu umožníte pravidelné výlety po bytě. Pokud by vás ale napadlo vzít ježka na procházku ven, moc dobrou službu mu tím neuděláte. Ježci bělobřiší jsou docela hodně náchylní na různé parazity, nachlazení a jiné nemoci. A co se týká jeho ubikace, ta by měla být velká alesoň 90 x 45 centimetrů.

Pozor na stravu

Ježci jsou hmyzožravci. V domácích podmínkách můžete dát přednost kompletním granulovaným krmivům nebo směsím připraveným speciálně pro ježky. Dbejte ale na to, aby bylo krmení určeno pro africké ježky a ne pro ty naše evropské. Skladba krmiva je pro ježky bělobřiché specifická. Ježci mají poměrně křehké zuby, je proto vhodné jim potravu namáčet. Granule můžete doplnit kupovaným hmyzem ze zooprodejny. O tom, jak chovat chameleona, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu