|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Vertikální způsob pěstování je pro salátové okurky ideální 

Pokud chcete mít parádní úrodu salátových okurek, opatřete si pro jejich pěstování dřevěnou paletu

21. března 2020 08:40 / Depositphotos
 307   10
Čerstvé salátové okurky vypěstované na vlastní zahrádce jsou k nezaplacení. Nejlepší úrodu získáte, když je budete pěstovat vertikálně. Postačí vám k tomu i obyčejná paleta. Díky ní můžete mít salátovky nejen na zahrádce, ale třeba i na balkoně v paneláku.

Okurka je popínavá liána, a když se může pnout, velmi jí to svědčí. Je pravdou, že vertiko systém v podobě sítí je poměrně časově náročnější a také nákladnější. Existuje ale jednoduché řešení. Vertikální zahrádku vám pomůže vytvořit i obyčejná dřevěná paleta. Vertikální pěstování okurek má proti běžnému způsobu mnoho výhod:

  • Rostliny budou v lepší zdravotní kondici. Porost je totiž lépe provětrávaný, listy rychleji osychají a snadnější je také chemická ochrana.
  • Plody se neválejí po zemi a nejsou tedy znečištěné od zeminy. Mají také lepší barvu.
  • Sklizeň plodů je snadnější a přehlednější.
  • Výnos je vysoký a ve výborné kvalitě.
  • Sklizňové období trvá delší čas.
  • Uspoříte místo na záhoně či ve skleníku.

Důležitá je dobrá opora

Vertiko systém spočívá ve vybudování dobré opěrné konstrukce pro rostliny a natažení sítí, po kterých se budou okurky pnout. Práci si ale můžete usnadnit právě paletou. Má to hned několik výhod. Jde o snadné řešení, které nezabere moc práce, navíc ušetříte místo na zahrádce a kdo chce, může si dát paletu i na balkon v paneláku a pěstovat si okurky tam. Poradíme, jak si konstrukci z palety vyrobit.

Pokud budete okurky pěstovat na zahradě, stačí paletu naklonit a podepřít dřevěnými hranoly, jak můžete vidět v naší fotogalerii pod článkem. Okurky pak normálně vysadíte do země a rostlina se bude po paletě přirozeně vinout.

Jestliže chcete systém upravit pro pěstování okurek na balkoně v paneláku, musíte pod paletu umístit vhodnou nádobu se zeminou, do které okurky vysadíte. Ostatní je stejné jako v předchozím případě.

Využijete nejen na okurky

Paletovou oporu můžete využít nejen k pěstování salátových okurek, ale třeba i rajčat nebo cuket, záleží to na vás.

Co se týká pěstování na balkoně, můžete v paletě pěstovat i další rostliny, například bylinky nebo jahody. Ve svislé paletové stěně se dobře povede také lichořeřišnici. V takovém případě stačí paletu dát ke zdi a do jednotlivých přihrádek schovat květináče či truhlíky nebo prostor rovnou vyplnit zeminou.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu