|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Dům
Stojací lampy jsou lehké a dají se snadno přenášet. Využijete je jak v obývacím pokoji, tak v pracovně či ložnici. 

Jak lze rozzářit interiér lampou. Víme, na co se při jejím výběru zaměřit

06. března 2020 08:06 / Depositphotos
 0   0
Stojací lampy jsou nejen praktické, ale i velmi oblíbené díky tomu, že umí zkrášlit jakýkoliv prostor a skvěle podtrhnout atmosféru v místnosti.

Osvětlení hraje v interiéru velice důležitou roli. Proto je důležité popřemýšlet nad tím, jak prostor správně nasvítit, aby bylo dobře vidět tam, kde je světlo potřeba. Kam nedosáhnou stropní svítidla, tam mohou tmavší místa přisvítit právě praktické stojací lampy. Ale i při jejich výběru je třeba zaměřit se na parametry, které budou právě vám nejvíce vyhovovat.

Jaký typ lampy potřebujete?

Nejprve si ujasněte, k jakému účelu lampu budete nejčastěji využívat. Lampy se vyrábějí z rozličných materiálů, a mohou proto skvěle sloužit jako funkční dekorativní doplněk. Ovšem v případě, že chcete svítidlo využívat k praktickým činnostem, jako je četba nebo ruční práce, bude ideální volbou stojací lampa s přídavným svítidlem. Ta dokáže prosvítit jak strop, tak díky menší nastavitelné lampičce i konkrétní prostor umístěný níže.

Zvolte správnou barvu světla

Světlo, kterým si budete před usínáním svítit, může značně ovlivnit nejen kondici vašich očí, ale také kvalitu spánku. Hlavně jeho barva a intenzita má totiž vliv na náš biologický rytmus. Pokud si tedy lampu rozsvítíte, světlo by pro vás mělo být příjemné. Na knihu je lepší svítit si teplejším neboli žlutým světlem. Pro večerní čtení je nejvíce ideální teplé světlo z LED žárovek – důležité ale je zvolit dobře jeho barvu i intenzitu.

Důležitá je i údržba materiálu

Stínidla se vyrábí ze širokého spektra nejrůznějších materiálů. Ale ne každá designová lampa je praktická na údržbu. Před koupí si tedy dobře promyslete, jak snadno půjde lampa udržovat v čistotě. Mezi materiály, které se nesnadno udržují, patří látková stínítka, papír, apod. Pokud zvolíte universální kovový materiál pro stojan lampy, jako je měď, bronz, nerez, chrom či mosaz, bude jejich údržba nenáročná, a navíc si zachovají dlouhodobě skvělý vzhled.

Vybrat lze i z moderních funkcí

Výběr lampy můžete také podmínit některou z praktických funkcí, které moderní svítidla nabízejí:

  • Dotykové zapínání: atypický způsob vypínače, stačí se jednoduše dotknout zabudovaného dotykového stmívače.
  • Stmívač: umožňuje libovolně nastavit světelnou intenzitu podle aktuálních potřeb.
  • Dálkové ovládání: můžete jím zhasínat i rozsvěcet, stejně tak některé ovládání na dálku umožňuje i měnit jas či barvu světla. Dále čtěte: Lidé se při čištění zrcadel dopouštějí tří velkých chyb
Fotogalerie
Šárka Vondráčková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu