|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Dům
Matrací existuje nepřeberné množství a každému bude vyhovovat něco jiného 

Při výběru pohodlné matrace je třeba zohlednit i věk nebo váhu člověka

12. března 2020 11:36 / Depositphotos
 0   0
Pokud chcete být po ránu svěží a plní energie, je třeba mimo jiné spát v přirozené poloze s oporou páteře. A to vám zajistí jedině pohodlná matrace. Jenže jak v široké nabídce matrací vybrat tu správnou?

Výběru matrace byste měli věnovat mimořádnou pozornost. Poradíme, čeho si všímat, ať už vybíráte matrace pro děti, studenty, dospělé, partnery, seniory, zdravotně znevýhodněné či jen k příležitostnému spaní.

Účel využívání

Pro pravidelné používání jsou určeny matrace s dlouhou životností, které se vybírají individuálně. Mohou být latexové, z paměťové pěny, taštičkové, přírodní i bio-ručně šité. K příležitostnému spaní na chatě, chalupě či i u vás doma pro hosty zvažte dle možností skladování buď rozkládací matraci, případně levnější pěnové z PUR či HR pěn, sendvičové nebo pružinové matrace. Každá matrace by měla být po 5 až 10 letech používání vyměněna.

Tvrdost matrace a materiál

Tvrdost matrací se uvádí v rozsahu 1 až 7 (od nejměkčí po nejtvrdší).

Nejměkčí matrace jsou latexové nebo ze studené pěny. V poslední době jsou velmi oblíbené matrace z tzv. líné či paměťové pěny. Tyto matrace se dobře přizpůsobují tělu a zabraňují otlakům. Uvítají je tak senioři nebo osoby trpící kloubními potížemi.

Nejčastěji lidé používají středně tuhé matrace, které dostatečně udržují páteř v rovině. Vyrábějí se latexové, pěnové, sendvičové, z paměťové pěny, pružinové či taštičkové nebo nejkvalitnější z přírodních materiálů, k dostání jsou dokonce i bio-ručně šité matrace.

Tužší matrace bývají často vyztuženy kokosovým vláknem či koňskými žíněmi, které matracím dodávají nejen vyšší tuhost, ale i výrazně lepší prodyšnost a jsou vhodné pro alergiky.

Nejtvrdší matrace jsou určeny osobám vyšší váhové kategorie. Speciální profilování jednotlivých částí matrací umožňuje vytvářet až 7 anatomických zón pro lepší spánek. Oblíbené jsou matrace s dvojí tuhostí.

Věk nocležníka

Každý potřebuje mít speciální matraci, která je vhodná pro daný věk. 

Do dětských postýlek jsou ideální matrace z přírodních kokosových vláken. Pro děti a studenty jsou vhodnější tvrdší matrace bez profilovaných zón na povrchu. Děti by pak naopak neměly spát na matraci z líné pěny.

Dospělí lidé si mohou vybrat dle svých individuálních preferencí.

Pro seniory odborníci doporučují vyšší (kvůli snazšímu vstávání) a spíše měkčí matrace či přímo speciální antidekubitní matrace, které brání vzniku proleženin.

Nosnost a prodyšnost matrace

Obecně platí, že uvedená nosnost matrace má převyšovat hmotnost uživatele alespoň o 5 kg. Spáči s vyšší hmotností by měli sáhnout spíše po matraci vyšší a tužší.

Prodyšnost matrace je jedna z nejdůležitějších vlastností obzvláště pro ty, kteří se více potí. Pot, který zůstane v matraci uvězněn a nemá možnost se odvětrat, je ideální pro množení roztočů a zvyšuje riziko tzv. proležení matrace. Lepšímu odvětrání matrace pomáhají příčné průřezy či mezery mezi jednotlivými vrstvami matrace, případně speciální vrstvy z přírodních vysoce prodyšných materiálů, jako jsou kokos, koňské žíně, mořská tráva či agáve.

Délka, šířka a výška

Matrace by měla být o 20 až 30 cm delší než uživatel a pro zajištění pohodlí při otáčení se dospělým doporučuje šířka matrace minimálně 90 cm. I proto patří mezi nejprodávanější rozměry matrace 90 x 200 cm. Většina výrobců vyrábí matrace v několika standardních rozměrech. Pokud potřebujete jiný rozměr, můžete nechat ušít matraci s rozměrem na míru.

Pro partnery jsou lepší dvě matrace se stejnými rozměry, ale dvojí tuhostí, takzvané „partnerské“. Optimální výška matrace je okolo 15 cm.

Pokud má vaše postel pevný rošt, zvolte ještě vyšší matraci, která zajistí lepší přizpůsobení spáči a dostatečnou podporu páteře. Samozřejmě čím vyšší matrace, tím je komfortnější a lépe se z ní vstává.

Zdravotní problémy

S přibývajícími léty se obvykle přechází od tvrdších matrací k měkčím, elastickým a vyšším, které ideálně doplňuje lamelový rošt.

Lidé s bolestmi zad či kloubů by měli při výběru matrace dát největší pozor a měli by vybírat výhradně z nabídky speciálních ortopedických matrací. Nevhodná matrace může totiž vaše problémy ještě více zhoršit. Naopak dobře zvolená matrace vás může běžných bolestí zad či kloubů úplně zbavit už po jediné noci.

Potah matrace

Praktický je snímatelný potah matrace, který se dá vyprat. U větších partnerských matrací, pokud je potah v jednom kuse, bývá velmi důležité, aby byl potah dělitelný na dvě půlky, protože celý potah by se nemusel vejít do pračky běžné velikosti.

Pro lidi s vysokou potivostí, alergiky a osoby citlivé na roztoče je vhodný potah s obsahem stříbra. Pro malé děti či osoby s problémy s inkontinencí je zase ideální speciální zdravotnický potah, který je nepromokavý, ale přitom prodyšný. Správnou termoregulaci v létě i zimě vám může pomoci zajistit speciální potak s letní a zimní stranou.

Záleží i na roštu

Důležitým doplňkem matrací jsou lamelové rošty, jejichž konstrukce umožňuje rovnoměrné rozložení hmotnosti, tlumí pohyby těla spáče, zajišťuje odvětrávání matrace a prodlužuje její životnost.

U matrací s výškou nad 15 cm může být dostačující i pevný laťkový rošt. Ten také uvítají lidé, kteří preferují tvrdší matraci. Starou matraci ale nevyhazujte, můžete pro ni ještě najít uplatnění, jak jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu