|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Spotřebiče
Práce s parním odšťavňovačem je rychlá a jednoduchá 

Parní odšťavňovač je sice rychlý a levný, ale vysoká teplota vitaminy zničí

12. května 2020 12:06 / Internet
 1   0
Trendu odšťavňování podlehl v posledních letech kdekdo. Dopřát si čerstvou šťávu z ovoce a zeleniny plnou vitaminů však znamená pořídit si kvalitní přístroj. Narazili jste na výhodnou nabídku parního odšťavňovače? Ten se zdravým životním stylem nemá nic společného.

Parní odšťavňovací hrnec se dá pořídit kolem tisícovky, a pokud jej nabídne některý z obchodních řetězců v akci, pak dokonce ještě levněji. Marně byste však čekali, že si z něj budete den co den připravovat k snídani lahodné smoothie. Hodí se spíš na výrobu sirupu nebo ovocného želé.

Jakým způsobem funguje

Parní odšťavňovač už na první pohled vypadá jako zavařovací hrnec, který se skládá ze tří částí. Horní díl se plní ovocem nebo zeleninou, ale často společně s cukrem, aby pustilo šťávu. Do spodního dílu se přidává voda a prostředek slouží k výslednému produktu – tedy vytlačené šťávě, kterou získáte díky odpařované vodě. Ven do připravené mísy pak vytéká hadičkou. Přístroj funguje rychle a jednoduše.

Nutriční hodnota? Žádná

Je však třeba dodat, že teplota páry v tomto typu odšťavňovače může překročit 100 °C. Výsledná šťáva je tak sice chuťově dobrá a má krásnou barvu, navíc dlouho vydrží, ale během procesu ztrácí veškeré vitaminy a enzymy. Sladký sirup se tedy dá z bohaté úrody v parním odšťavňovači připravit docela rychle, bohužel bez jakékoliv nutriční hodnoty.

Za kvalitu si připlatíte

Maximum prospěšných látek zachovají v ovocných a zeleninových šťávách nízkootáčkové dvouhřídelové a šnekové odšťavňovače. Pokud si tedy chcete pochutnat a zároveň udělat něco pro své zdraví, poohlédněte se spíš po nich. Dále čtěte: Mezi různými odšťavňovači je velký rozdíl. Přístroje, které pracují rychle, zničí i většinu vitaminů.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu