Mezi různými odšťavňovači je velký rozdíl. Přístroje, které pracují rychle, zničí i většinu vitaminů
Odšťavňovače jsou na trhu už celou řadu let a jejich obliba postupem let roste i klesá. V posledních letech se dostávají do popředí zájmu zejména kvalitnější spotřebiče. Řada lidí má snahu zpracovávat domácí produkty a stravovat se zdravěji. A vlastnoruční lisování bez konzervace je žádaným artiklem.
Lisujte bez kompromisů
Jak vybrat ten pravý odšťavňovač pro domácí použití? Záleží na tom, jak často zpracováváte suroviny, kolik a jaké. Řada přístrojů je označována jako univerzální, ale výsledky tomu mnohdy odpovídají. Konkrétní výběr vás zbaví nutných kompromisů. Vybírat lze zjednodušeně mezi odstředivými a šnekovými odšťavňovači, vertikálními nebo horizontálními.
Šťávu ve vynikajicí kvalitě můžete čekat pouze od šnekových přístrojů. Ve srovnání s odsřeďováním pracují pomaleji, ale právě nízké otáčky i teplota pomohou uchovat ve zpracovaných surovinách maximum vitaminů i enzymů. Pokud se nechcete omezovat na určité druhy zeleniny, nejvýkonnější a nejefektivnější jsou dvouhřídelové odšťavňovače. Jsou nad vaše finanční možnosti? Stejně kvalitní šťávu vám vyrobí i jednoduché mechanické odšťavňovače, ovšem místo motoru budete muset ručně otáčet klikou.
Kvalitní šťáva vydrží v lednici celý den
Nízkootáčkové spotřebiče nabízejí i další benefity. Jestli patříte k těm, kteří si rádi chystají smoothie na další den, jsou jasnou volbou. Šťávy tolik nepění, nepodléhají tak rychle oxidaci a v ledničce vám vydrží klidně celý den. Poznat je to i na samotné chuti, nehledě na to, že kvalitní šťávy obsahují často i kousky vlákniny. Její množství ale závisí na tom, jak husté je použité sítko, kde se vláknina zachytává. Dále čtěte: Drží se vám v lednici voda? Poradíme, jak se vypořádat s ucpaným odtokem.