|  BYDLENÍ
po 13. května, svátek má Servác, zítra Bonifác
Tipy a inspirace
Skvrny od citrusů a džusů je nutné ihned odstranit 

Jak efektivně odstranit skvrny od citrusů z oblečení, koberců i čalounění a co naopak rozhodně nedělat

29. září 2021 10:23 / Depositphotos
 0   0
Kousky citronu, kůra z limetky a grapefruity sice máme rádi, ale ať už děláte nějakou limonádu, jíte grapefruit nebo jen máte nehodu s kouskem limetky či citronu, je důležité skvrny od citrusové šťávy odstranit co nejdříve.

Citrusové plody a šťávy zřídkakdy zanechají velkou viditelnou skvrnu ihned. Nebezpečí spočívá v ponechání šťávy na oblečení nebo koberci příliš dlouho. Citrusová šťáva a dužina obsahují kyselinu citronovou, která působí jako bělicí činidlo. A skvrny od pomerančové šťávy obsahují více cukru než většina ostatních citrusových plodů a vyžadují trochu více péče, takže je důležité vědět, jak s těmito skvrnami také zacházet.

Oblečení

Pokud na povrchu látky zůstala nějaká citrusová dužina, odstraňte dužinu tupým nožem nebo lžící. Rozhodně ji netřete, protože to jednoduše zatlačí skvrnu hlouběji do vláken látky. Co nejdříve potřísněný kus oblečení opláchněte studenou vodou, aby se neutralizovala kyselina. Poté prádlo nebo ubrusy vyperte podle doporučení na etiketě.

Pokud jde o oděv, který nelze prát, namočte bílý hadřík do čisté vody a skvrnu setřete. Následně vlhkost odstraňte suchým hadříkem a co nejdříve odneste oděv do čistírny.

Koberce a čalounění

Odstraňte všechny pevné částice citrusové dužiny z koberce či čalounění stejným způsobem jako u oblečení. Opět čistým hadříkem namočeným ve vodě ošetřete poškozenou oblast, abyste zředili kyselinu citronovou. Postupujte od vnějšího okraje skvrny směrem ke středu, aby se nezvětšovala. Okamžitě odstraňte vlhkost suchým bílým hadříkem. Vždy používejte bílý hadřík nebo papírový ručník, abyste zabránili přenosu barviva na látku.

Pokud je citrusová šťáva slazená nebo kombinována s jinými přísadami, smíchejte čisticí roztok z jedné lžíce tekutého mycího prostředku na nádobí a dvou šálků teplé vody a následně postupujte stejně.

Je ovšem důležité následně odstranit všechny čisticí roztoky jejich opláchnutím pomocí navlhčeného bílého ručníku nebo papírové utěrky či čisté houby. Po odstranění vlhkosti nechte koberec či čalounění přirozeně vyschnout.

I když poškození citrusy na první pohled nevypadá nijak hrozivě, jednotlivé kroky čištění nevynechávejte. Kyselina citronová může bělit vlákna koberce a jde o nevratný proces. Navíc, pokud skvrna obsahuje jakýkoli cukr, mohou se objevit i tmavší skvrny.

Stejné čisticí techniky doporučené pro koberec lze tedy použít i na čalounění. Je důležité tkaninu nepromáčet, protože to může způsobit problémy s plísní v polštářové výplni. Nechte čalounění uschnout na vzduchu mimo přímé teplo a sluneční světlo. Dále čtěte: Jak rychle a snadno odstraníte vodní kámen. Existují čtyři základní kroky.

Zdroj: The Spruce.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu