|  BYDLENÍ
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Interier
Malování svépomocí vyjde levněji a není časově limitující 

Vymalovat si byt není nic těžkého. Zkuste omyvatelné barvy, které šetří práci s dalším malováním

17. července 2021 14:23 / Depositphotos
 0   0
Minimálně každých pět let je podle odborníků nutné vymalovat byt. Ve staré malbě se totiž drží prach, bakterie a v neposlední řadě také plísně. Rozhodli jste se využít letního počasí a vrhnout se do práce svépomocí? Zjistěte, jaký typ nátěru se pro danou místnost v domě nejvíce hodí.

Vymalovat si byt bez profesionála není nic těžkého a zvládne to i úplný začátečník. Domácí malování má totiž hned několik výhod. Zatímco čekání na řemeslníka se může protáhnout na neurčito nebo zrovna objevit v termínu, který vám nejméně vyhovuje, v případě práce svépomocí jste pány svého vlastního času. Netřeba připomínat, že práce vlastníma rukama vyjde na docela jiné peníze, než by si účtoval odborník.

Bez důkladné přípravy se ovšem neobejdete. Ta zahrnuje samozřejmě i nákup barev. Výběr odstínu je otázkou vkusu a estetického cítění. Dilema však může nastat v případě, kdy váháte, zda použít barvu otěruvzdornou nebo omyvatelnou. Připomeňme si, jaký je mezi nimi zásadní rozdíl.

Otěruvzdorná vs. omyvatelná barva

Otěruvzdorná barva patří k těm levnějším. Přesto má velmi dobrou krycí schopnost a nabízí se i v sytých odstínech, z nichž si vybere opravdu každý. Použít se dá do všech místností od sklepa až po půdu a rozhodně vám neušpiní oblečení, když se o ni opřete. Dále čtěte: Vlhčený ubrousek má mnoho využití. V domácnosti jde o velmi užitečného pomocníka při úklidu.

Potíž může nastat tehdy, když vám na stěnu vystříkne pití, ušpiní se od boty nebo ji dítě počmárá fixou. Tehdy nezbývá nic jiného, než vzít do ruky štětec se zbylou barvou a nečistotu znovu přetřít. Na omyvatelný nátěr stačí oproti tomu sebrat vlhký hadřík a šmouhu s ním odstranit. Jde tedy čistit podstatně snáz, ale ani tak nevydrží na věky. Oba typy nátěrů je nutné za čas přemalovat.

Kam omyvatelnou barvu použít

Přestože jsou omyvatelné barvy dražší, vyplatí se do nich investovat především u frekventovaných místností. Tedy všude tam, kde chcete, aby prostory zůstaly v rámci možností reprezentativní. Mezi nejvíce zatížené místnosti patří kuchyně, koupelny a dětské pokoje. Tam se po omyvatelném nátěru určitě sáhnout vyplatí, protože vám ušetří práci s dalším malováním. Pokud s vámi žijí v bytě malé děti či domácí mazlíčci, jsou další pokoje v bytě určitě na zvážení.

Zdroj info: help.repair.info, www.primalex.cz, www.dumbarev.cz.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu