|  BYDLENÍ
čt 2. května, svátek má Zikmund, zítra Alexej
Interier
Kouzlo městské džungle tkví v rozličnosti jednotlivých rostlin 

Městské džungli sluší monstera i břečťan. Hodí se také kaktusy

11. července 2021 15:14 / Depositphotos
 0   0
Rostliny jsou tou nejhezčí dekorací, jakou si můžete ve svém bytě dopřát. Jestli jste jim propadli natolik, že netrpělivě očekáváte každý další lístek, bude pro vás urban jungle styl tím pravým. Obklopte se květinami tak, aby se staly ve vašem domě dominantou.

Každá místnost v domě si zaslouží ozdobit zelení. Městská džungle si proto získává poslední roky stále více příznivců. Krásu rostlin si lze totiž užít nejenom pohledem. Mají řadu dalších předností prospěšných pro naše zdraví. Čistí vzduch, regulují vlhkost a v neposlední řadě mohou i léčit.

Respektujte umístění rostlin

Výběr konkrétních rostlin záleží vždy na preferencích majitele. Důležité však je vybírat zeleň s ohledem na požadavky na světlo i teplotu v místnosti. Jedině tak budou rostliny prospívat a stanou se skutečnou pastvou pro oči. Zatímco do kuchyně můžete umístit begónie, klívie i dracény, které si poradí s výpary od plotny, v obýváku se budou hezky vyjímat různé druhy palem, fíkusů nebo například exotický datlovník. Užitečnou dekorací jsou také bylinky.

Rostliny čistící vzduch umístěte především do místností, kde spíte – tedy do ložnice a dětského pokoje. Mezi nejvýkonnější čističky se řadí filodendrony, lopatkovec, zelenec či tchynin jazyk. Vlhký vzduch v koupelně pak prospěje netíku, pokojovému bambusu, tilandsii či begónii. Dále čtěte: Miniskleník. Originální a plně funkční dekorace, kterou nepřehlédnete.

Zeleň, kam se podíváš

Že tohle všechno už doma máte? Abyste splnili podmínky urban jungle stylu, musíte pokrýt květináči nejen parapety, ale také komody, skříně, schody i podlahy. Využít zkrátka každé volné místo, kam by si kdokoliv jiný postavil dekoraci, ale vy místo ní zvolíte rostlinu. Nikdy přitom nedávejte přednost pouze jednomu typu rostlin. Kouzlo tkví v jejich kombinaci a pestrosti.

Vhodným doplňkem klasických květináčů jsou závěsné, v nichž nejlépe vyniknou popínavé a převislé květiny. Chybu neuděláte s pokojovým břečťanem ani monsterou, která je považována za naprostý základ domácí džungle. Tento výrazný solitér může dorůst obřích rozměrů a jeho listy jsou velmi dekorativní. V bytě působí impozantně.

Zvolte sklo, proutí nebo terakotu

Obdivovatele netradičních dekorací zaujmou kokedamy – mechové koule, které ukrývají kořenový bal a plně tak nahrazují funkci květináče. V městské džungli by pak rozhodně neměly chybět ani kaktusy a sukulenty, které krásně ozdobí nízké poličky. Umístit je můžete do skleniček různých tvarů naplněných kamínky, pískem a vrstvou substrátu. Hodit se budou také proutěné košíky a terakotové květináče, které se k urban jungle stylu vysloveně hodí. Městská džungle je kouzelná v tom, že ji můžete stále průběžně doplňovat.

Zdroj info: www.homebeautiful.com.au, www.bakker.cz, www.dumazahrada.cz.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu