|  BYDLENÍ
so 11. května, svátek má Svatava, zítra Pankrác
Exterier
Zahrádkáři často svádějí s plevelem nerovný boj 

Bojujte s plevelem účinně a bez chemie, zbavíte půdu chorob

15. června 2021 09:25 / Depositphotos
 0   0
Zřejmě žádný zahrádkář nevidí rád, když se mu po záhonech rozpíná plevel. Jedná se často o nekonečný boj, ve kterém pěstitelé obvykle sahají po chemických přípravcích, aby svou zahradu ochránili před nezvanými hosty, kteří dokáží v krajním případě i zničit úrodu.

Pokud nepatříte mezi ty, kteří chtějí s plevelem bojovat komerčními přípravky, zkuste to přírodní cestou.

V čem je plevel nebezpečný

Plevel je známý tím, že vysušuje půdu, protože spotřebovává dvakrát více vody než pěstované rostliny. Taky zastiňuje okolní výsadbu a uvolňuje do půdy až třikrát více oxidu uhličitého, který je potřebný pro uvolňování živin z půdy. Plevel také přenáší choroby.

Co rozhodně nedělat

Včasným kosením, vytrháváním a kultivací můžete zabránit, aby semena plevelu dozrála. Vyhněte se také tomu, abyste trávu s plevelem využívali do kompostu nebo k mulčování, využít můžete maximálně popel po jeho spálení. Zelené části jsou totiž jinak schopné zakořenit a nadělat pořádnou paseku.

Máte-li problém s plevelem, který prorůstá na vaši zahradu od sousedů, podbetonujte plot nebo zapusťte silnější fólie do půdy. Nevyužívejte ani hnojivo s dusíkem, který růst plevele podporuje.

Zkuste to bez chemie

Bojovat s plevelem můžete například pomocí motyky, rýče nebo ručního i motorového kultivátoru. Půdu navíc ochráníte před nadbytečným vysušováním. Je třeba také zlikvidovat semena, která se během růstu plevele na pozemku uhnízdila.

Musíte nejdříve vyvolat klíčení takzvaných zásobních semen. Díky vhodné závlaze se odplaví brzdící látky, přikrytím průsvitnou fólií pak zvýšíte teplotu a vyprovokujete jejich rychlejší klíčení. Po odstranění fólie plevel hned pokoste nebo zlikvidujte motykou, potom mělce zkultivujte, aby se zásobní semena dostala do malé hloubky na klíčení. Celý proces se závlahou a průsvitnou fólií opakujte.

Dojděte ke zdárnému konci

Tímto způsobem jste se semeny odstranili část kořenů, šlahounů a hlíz. K likvidaci většiny těchto částí můžete opět použít trik se závlahou a fólií. Jakmile plevel vyroste, seškrábněte ho a půdu středně hluboko kultivujte. Proces pak jednou nebo dvakrát opakujte. Následně použijte zelené hnojení, které potlačí růst zbylých druhů plevele a po zaorání pomůže zlepšit strukturu půdy. Obohatí ji také o humusotvorné složky a dusík. Čtěte také: Hustý a zdravý pažit můžete mít díky trávníkovým kobercům prakticky hned. I tato metoda má ale slabiny.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu