Voda z brambor má mnoho využití. Jako přírodní hnojivo vás zbaví mšic
Brambory představují od nepaměti levný zdroj obživy. Už naši předkové je vařili na sto různých způsobů, protože se jednalo o jednu z plodin, kterou si sami dokázali vypěstovat na poli. Brambory jsou chutnou přílohou nejrůznějších masových pokrmů, častou součástí salátů i polévek. Dokážete je však využít skutečně celé?
Slévat vodu do dřezu je škoda
Brambory samy o sobě obsahují celou řadu vitaminů i minerálů. Přestože vařením část z nich ztrácí, stále nám dodávají spoustu živin, které zůstávají také ve vodě. Pokud jste až dosud vodu z brambor slévali do dřezu, nedělejte to. Prospěšná je šťáva ze syrových i vařených brambor. V domácnosti se dá využít hned na několik způsobů.
Nejbohatější na enzymy a vitaminy je šťáva ze strouhaných syrových brambor. Někteří ji dokonce označují za přírodní antibiotikum. Doporučuje se pít před jídlem při pálení žáhy, léčí také záněty v ústech, které jsou spojeny se zápachem. Šťáva z brambor pozitivně ovlivňuje trávení a hodí se při obtížích se žaludkem. Úžasně také prospívá kůži. Použijte vodu z brambor jako pleťové tonikum, přidejte si ji do koupele, pokud trpíte na ekzémy nebo suchou kůži.
Spraví vám žaludek, ochrání vaše rostliny
Dobrou službu vám prokáže také voda z vařených brambor. Také se dá kloktat nebo pít, zklidní například žaludek po kocovině. Vychladlou vodou z brambor bez soli si můžete umýt vlasy, budou se krásně lesknout. Stejně tak ji můžete nalít do rozprašovače a zalít nebo postříkat rostliny. Krom toho, že jim dodáte spoustu živin, je navíc ochráníte proti mšicím.
Jste zvyklí solit? Ani pak vodu z brambor nevylévejte. V domácnosti s ní vyleštěte připálené sklo na dvířkách trouby, připečený hrnec a veškeré sklo nebo příbory. Budou jako nové. Bramborová voda pomáhá odstranit mastnotu a vyčistí i zašedlé povlaky. Proto se hodí také na čištění stříbrných šperků. Dále čtěte: Mramor může poleptat šťáva i mléko. Tipy, jak se skvrn co nejlépe zbavit.