|  BYDLENÍ
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Koupelna
Dostatečné soukromí zajistí správné umístění záchodu v domě 

Vše, co byste měli vědět předtím, než si budete doma zařizovat záchod

17. května 2021 11:14 / Depositphotos
 0   0
Podle odhadů strávíme na toaletě přibližně tři měsíce života. Aby byla v domácnosti místem skutečně komfortním, je třeba si při zařizování pohlídat několik věcí. Nevyplatí se podcenit umístění záchodu ani jeho směřování.

Říkáte si, že záchod se vleze do jakéhokoliv výklenku? To sice ano, ale odborníci při jeho zřizování doporučují respektovat minimální prostor pro jeho umístění, který je 80 x 120 centimetrů. V opačném případě může být záchod značně nepohodlný. Především vyšší a silnější lidé mohou mít s menší toaletou velké problémy.

Alespoň půl metru před sebou

Jen těžko se na toaletě obejdete bez dveří, které se obvykle otevírají dovnitř. Pokud ale bojujete na záchodě o každý centimetr, klidně udělejte výjimku. Platí přitom, že vzdálenost mezi okrajem záchodové mísy a dovnitř otevíraným křídlem dveří v libovolné poloze by měla být 30 cm. Alespoň půl metru musíte mít před sebou, když si na toaletu sednete.

Výška toaletní mísy bývá standardně navržena v rozmezí mezi 40 a 50 cm. Mísa umístěná výš více vyhovuje lidem vyššího vzrůstu, ale například také seniorům, kterým se z klasické mísy hůř vstává. Alternativou může být závěsné WC, u kterého lze měnit polohu podle potřeby. Každý člen domácnosti si tak například může nastavit výšku podle svých představ.

Toaleta do rohu nepatří

Poměrně hodně místa ušetří v místnosti závěsné WC, které se stalo v domácnostech standardem. Další možností je pak zkrácená verze klozetu, která rovněž šetří místo, ale uživatelský komfort přitom nijak nesníží. Toaleta se nikdy neumisťuje do rohu místnosti, ale čelem nebo bokem ke dveřím.

Kam umístit toaletu v rámci domu či bytu? Nejčastěji se doporučuje umístit na severní nebo východní stranu, kam neproudí tolik přirozeného světla, které lze lépe využít v jiných místnostech. Na záchod by měl být snadný přístup ze všech místností v bytě – od obývacího pokoje až po dětský pokoj, ložnici nebo pracovnu. Současně by ale neměl rušit ostatní, pokud se vydáte na toaletu v noci. Zkuste vybrat místo intimní a ničím nerušené.

O designu toalety má každý svou představu. Věřte však, že i vzhled záchodu má nemalý vliv na to, jak se nám ve vlastním bytě trůní. Dále čtěte: I z menší koupelny, kde perete, si můžete vytvořit příjemný wellness.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu