|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Spotřebiče
Zdravé vaření usnadní šikovné spotřebiče 

Jarní detox prospěje každému. Pořiďte si pomocníky do kuchyně, kteří vám usnadní práci

07. května 2021 10:12 / Depositphotos
 0   0
Jaro vyloženě vybízí k pořádné očistě těla. Pokud se i vy rozhodnete pro detox, určitě oceníte pár pomocníků v podobě kuchyňských spotřebičů, kteří vám s přípravou zdravých pokrmů značně pomohou.

O tom, že zdravá a vyvážená strava plná vitaminů a dalších tělu prospěšných látek dokáže výrazně ovlivnit váš zdravotní stav, není pochyb. Při vaření byste proto měli dbát na to, aby byla příprava co nejšetrnější, a živiny se tak z potravin nevytrácely. V tom vám pomohou některé spotřebiče, které vám jednak ulehčí práci, ale především zachovají všechny důležité složky potravy. Představíme vám tři z nich.

Smoothie mixér

K jarnímu detoxu určitě patří smoothie, které vám dodá potřebné vitaminy i energii. Drinky z ovoce a zeleniny hravě připravíte pomocí kvalitního a výkonného smoothie mixéru. Od klasických stolních mixérů se kromě velikosti liší zejména tím, že si nádobu, ve které si nápoj připravíte, můžete vzít s sebou do práce, do školy, na trénink či do auta. Díky praktickým rozměrům ho můžete mít stále postavený na kuchyňské lince a kdykoliv ho použít. Stačí do láhve dát ingredience dle chuti, nasadit mixovací nože a stisknout tlačítko. Držte jej tak dlouho, dokud nejste se strukturou nápoje spokojení.

Připravený nápoj si díky šetrnému zpracování uchová spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny a neobsahuje žádná barviva, dochucovadla ani konzervanty. Jeho výživovou hodnotu můžete zvýšit přidáním medu, ovesných vloček, oříšků, chia semínek, drcených kakaových bobů a dalších oblíbených surovin.

Parní hrnec

Poud vás mrzí, že se při klasickém vaření ve vodě vytrácejí z potravin cenné vitaminy a další látky, vyzkoušejte vaření v páře. To umožňuje šetrnou a praktickou přípravu pokrmů. Můžete samozřejmě vařit v páře jen pomocí běžného hrnce a pařáčku, ale pokud si jídla v páře oblíbíte, bude pro vás praktičtější si pořídit parní hrnec, případně parní troubu.

Mezi hlavní výhody vaření v páře patří to, že se v jídle zachová více nutričně významných látek oproti klasickému vaření ve vodě. Parní hrnce také umožňují přípravu většího množství jídla najednou. Můžete tak zároveň připravovat maso i přílohy, aniž by přitom došlo k přenosu chutí. A protože si potraviny vařením v páře zachovávají svou přirozenou chuť, pokrmy pak není třeba výrazně solit či kořenit, dokonce ani přidávat tuky.

Pomalý hrnec

Další vychytávkou,která vám usnadní přípravu jídel v duchu zdravého životního stylu, je takzvaný pomalý hrnec. Jde v podstatě o elektrický hrnec s vyjímatelnou kameninovou nádobou, ve kterém se připravuje jídlo douhým varem při nižší tepotě než při vaření ve vodě, pečení nebo smažení. Stačí do něj dát všechny ingredience, zvolit program a hrnec se už sám o vše postará, a to i bez vašeho dozoru. Díky nízké teplotě ohřevu pod bodem varu a dostatečné tvorbě tekutin se jídlo nespálí, ani když se vaří dlouho. Souběžně se v jídle zachovává více vitaminů.

Některé pomalé hrnce jsou vybaveny i programem na výrobu ochuceného i bílého domácího jogurtu. Hrnec také dokáže udržet hotové pokrmy teplé až po dobu 4 hodin. Jídlo tak můžete nechat vařit třeba předtím, než půjdete spát, nebo hrnec zapnete před odchodem do práce. O tom, jakým chybám se při detoxikaci vyhnout, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu