|  BYDLENÍ
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Interier
Barvu světla vyjadřují stupně Kelvina 

Osvětlení má několik barevných odstínů. Zvolte ten správný do každé místnosti

26. dubna 2021 15:39 / Pixabay
 0   0
Volbu barvy a intenzity světla v různých částech domácnosti není radno podceňovat. Každá místnost má svá specifika a světlo v ní jiný užitek. Proto je dobré nad výběrem vhodného osvětlení zauvažovat trochu hlouběji. S jeho pomocí si totiž můžete navodit tu správnou atmosféru a cítit se doma příjemně.

Jedním z nejdůležitějších parametrů světelného zdroje je barva světla neboli teplota chromatičnosti. Ta v určitém rozpětí udává barvu světla, kterou světelný zdroj disponuje. Určuje se v Kelvinech a pohybuje se v rozmezí 1 800 až 16 000 K. Čím je jeho hodnota vyšší, tím bělejší/studenější světlo získáme, naopak čím méně Kelvinů, tím bude světlo tmavší/teplejší. Pro lidské oko je nejpřirozenější nažloutlé světlo, které připomíná slunce nebo oheň. Do každé místnosti ale můžete zvolit jiný odstín. V zásadě se setkáte se třemi základními barvami světla - teplou bílou, studenou bílou a denní bílou.

Jaký odstín světla zvolit?

Teple bílá – na relax

Teplé bílé světlo je pro většinu lidí pocitově nejpříjemnější. Má jemně žlutý odstín a vyzařuje jej klasická i halogenová žárovka, ale také dražší zářivky a LED žárovky. U novějších LED žárovek se používá světlo o trochu bělejší. Lidské oko tuto barvu vnímá jako bezpečnou a relaxační. Navozuje pocit pohody, a proto se hodí všude tam, kde se chcete cítit příjemně. Dobře působí hlavně v ložnici, ale i obývacím nebo dětském pokoji. Pohybuje se na hodnotách 2 700 až 3 500 K. Ale pozor, i když toto světlo umí pokoj krásně zútulnit, zároveň dokáže unavit oči. Není tedy vhodné pro práci, četbu a celkově aktivity, které vyžadují více soustředění.

Denní bílá – pro práci

Denní bílá má bílé nebo lehce namodralé ostré světlo a podobá se dennímu světlu. Na barevném spektru je na hodnotě 4 500 až 6 500 K. Je to barva podporující aktivitu a soustředění a je tedy vhodná do místností, kde se pracuje či studuje. Světlo o těchto hodnotách je již studenější, jasnější - neunavuje tolik oči (neuspává). Chybu neuděláte, pokud takovou barvu světla zvolíte do koupelny, kde je potřeba světlo jasné a co nejreálnější, což ocení zejména ženy, které se v koupelně líčí či jinak upravují svůj zevnějšek. Vhodné je také v kuchyni, kde by měla být dostatečně a v reálných barvách osvětlena především pracovní plocha při práci s potravinami nebo také jídelní stůl. Výjimku netvoří ani pracovny, kanceláře, dílny, sklady nebo obecně místa s nedostatkem přirozeného denního světla, jako může být předsíň, sklep, toaleta apod. Psali jsme také: Umí mnohem víc než jen oživit a zahřát. Koberec má i další zajímavé výhody.

Chladně bílá – pro aktivitu

Třetím typem jsou zdroje s chladně bílou barvou. Jejich světlo je hodně jasné, prudké a někdy mívá až namodralý odstín. Tato barva podporuje soustředění a méně se při ní unaví oči (vhodná při práci s počítačem). Nejčastěji se tedy s těmito zdroji setkáte v pracovnách, kancelářích, komerčních prostorech a průmyslových halách. Využití také najdou v hodně tmavých místnostech, například sklepech. Je ale pravdou, že světlo v hodnotách nad 7 000 K byste si do interiéru s největší pravděpodobností nepořídili, je totiž příliš chladné až mrazivé. Namodralé barvy jsou našemu oku nepřirozené a mohou působit až nepříjemně.

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu