|  BYDLENÍ
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Interier
Podlahy s patinou jsou stále častěji k vidění i v moderních interiérech 

Podlahové trendy kopírují přírodu. In je vše, co vypadá staře a má patinu

24. ledna 2021 10:53 / Pixabay
 0   0
Podlaha je v interiéru základ. Měla by být nejen praktická, ale také respektovat nároky týkající se vzhledu. Znáte současné trendy? Nechte se inspirovat.

Pokud se chystáte vybrat do bytu podlahu na dlouhé roky, s níž budete maximálně spokojeni a která se jen tak neokouká, nespokojte se pouze s malým kouskem vzorku, který vám půjčí v prodejně.

Lépe řečeno, nevybírejte pouze očima. Zkuste se po vybraném materiálu projít naboso. Jen tak poznáte, nakolik je příjemná i vašim nohám, zda má tendence klouzat nebo vrzat. Můžete jít přitom s dobou, aniž byste se jakkoliv omezovali na jeden dekor. Současné trendy v oblasti podlahovin totiž uspokojí každého.

Nestárnoucí je dekor dřeva

Přírodní materiály, které se na podlahoviny používají celá staletí, nestárnou. Dřevo sluší tradičnímu i modernímu interiéru, především pokud vynikne jeho kresba. Vytváří útulnou atmosféru a nemusíte být zrovna při penězích, abyste si tento dekor mohli doma dovolit. Imitace dřeva se stále častěji objevuje na laminu, vinylu i dlažbě.

Ať už sáhnete po skutečném dřevu nebo levnější variantě, bude před vámi stát rozhodnutí, jakou šířku prken zvolit. Pokud chcete jít s dobou, sáhněte po širokých prknech, které v místnosti lépe vyniknou. Dosahují šířky až 22 cm a kromě selských stavení se rychle zabydlely i v moderních interiérech.

Podlahám kralují světlé odstíny

Přírodní a světlé odstíny jednoznačně vedou. Vnesou do interiéru více světla, vzdušnosti a jsou známkou čistoty. Staví na nich i skandinávský styl, který se roky těší velké oblibě. Šedá, bílá nebo béžová podlaha jsou sázkou na jistotu.

In je rovněž přírodní kámen, který dodá interiéru punc luxusu. Volit můžete mezi žulou, břidlicí, travertinem i mramorem. Podobného efektu dosáhnete, když zvolíte keramiku nebo laminát s dekorem kamene. Netřeba dodávat, že trendem posledních let je zdravé bydlení, čemuž odpovídají i použité materiály. Přednost mají krytiny z recyklovaných materiálů bez obsahu ftalátů a změkčovadel.

Trendy je patina i nepravidelný vzor

Pěkné je i všechno staré. Důkazem toho jsou podlahy, které na první pohled působí dojmem, že jsou prošlapané. Najdete je například pod názvem „broken design“. Patinu vaší domácnosti dodá laminát s kartáčovanou nebo škrábanou povrchovou úpravou.

Inovátoři v oblasti industriálního stylu bydlení nedají dopustit na stěrky, které se objevují nejen na stěnách, ale také na podlaze. Epoxidové podlahy jsou odolné, velmi snadno se udržují a lze je jakkoliv tónovat. Vyhýbat se není třeba ani různým barvám a vzorům, které přinesou do domácnosti hravost. Rozhodně zajímavě působí v interiéru nepravidelné vzorování či odlišná šířka podlahových dílců. Dále čtěte: Žlutá a šedá. Barvy interiéru roku 2021, jež symbolizují dokonalou rovnováhu.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu