|  BYDLENÍ
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Tipy a inspirace
První pomoc představuje vlhčený ubrousek nebo čistý savý hadřík 

Skvrn z látkového potahu se zbavíte poměrně snadno. Poradíme, jak na to

01. ledna 2021 16:12 / Depositphotos
 0   0
Mastné fleky od cukroví, skvrny od kávy či od vína, čmárance na zdi. Vánoční svátky, které trávíme doma s rodinou, většinou dají čalouněnému nábytku pěkně zabrat. Skvrny jsou přitom nejvíce viditelné na jednobarevných potazích, které jsou poslední roky obzvlášť trendy. Jak se nečistot účinně zbavit?

Na látkových potazích se fleky vytvoří velmi rychle. Stačí okamžik či chvíle nepozornosti a problém může být na světě. Zatímco s prachem a nejrůznějšími drobky si jednoduše poradí hubice vysavače, skvrny dostaneme dolů pouze ručně. Platí přitom pravidlo, že čím dřív se je pokusíme z tkaniny odstranit, tím existuje větší šance, že na ní flek nezůstane natrvalo.

Vlhčené ubrousky nebo savý hadřík

V případě snímatelných potahů je to snadné. S fleky od jídla nebo pití si poradí běžný prací prostředek, případně odstraňovač skvrn. U čalouněného nábytku je dobré držet se instrukcí výrobce nebo všeobecnými radami.

První pomoc obvykle představují dětské nebo čisticí vlhčené ubrousky. Nejsou ani suché, ani příliš mokré a s běžnými skvrnami od jídla si bez potíží poradí. Nemáte je zrovna po ruce? Vezměte si na pomoc čistý, jemný a savý hadřík. Pozor však dávejte na jejich barevné varianty, které mohou látku sedačky obarvit.

Pohlídejte si teplotu vody

Pokud si obyčejná voda se skvrnou neporadí, smíchejte teplou vodu s troškou mýdla nebo prostředkem na mytí nádobí do husté pěny a zubním kartáčkem nebo houbičkou se postupně snažte skvrnu z látky dostat dolů. Při čištění postupujte vždy od krajů směrem do středu, aby se skvrna nezvětšovala.

A pozor, není skvrna jako skvrna. Univerzálnímu postupu se vyhněte v případě, že odstraňujete fleky od čokolády, kterých se nejlépe zbavíte pomocí vlažné vody. Na krev je pak naopak nejlepší použít vodu studenou. V případě čmáranců od fixů vám pomůže pár kapek lihu, u červeného vína se osvědčila sůl.

Při odstraňování skvrn se vždy snažte pracovat co nejrychleji, přece jen se jedná o látku, která poměrně rychle saje. Nakonec vše vysušte kouskem čisté látky nebo papírovým kapesníkem. Chemickým čistidlům se pro jistotu vyhněte, mohly by čalounění nevratně poškodit.

Na mikrovlákno funguje i čistidlo na koberce

Všimli jste si skvrn na sedačce až po nějaké době a přemýšlíte, jak se jich zbavit? I odolné fleky můžete dostat z pohovky dolů. Při čištění však berte ohled na to, jakým druhem látky je sedačka potažena. Například na mikrovlákno lze použít i čisticí přípravek na koberce nebo šampon na čalounění. S odolnými nečistotami si mnohdy účinně poradí parní čistič, který navíc představuje záruku té nejvyšší hygieny. Dále čtěte: Pokud vás trápí skvrny od vosku, máme pro vás zaručené tipy, jak je odstranit z různých povrchů.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu