|  ZPRÁVY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Ostatní
Anna Boleynová byla popravena 19. května 1536 

Skandál na královském dvoře! Kdo je ta žena, které poddaní nemohou přijít na jméno?

19. května 2016 05:00 / Shutterstock
 0   0
Po popravě své manželky Jindřich prohlásil, že ho okouzlila svými čáry. Ale byla zřejmě krásná a díky své kráse, pohotovosti a inteligenci si krále získala.

Byla anglickou královnou tisíc dnů. Před 480 lety, 19. května 1536, byla popravena.

Druhá žena Jindřicha VIII. Anna Boleynová nebyla mezi lidem oblíbená a většina poddaných ji nazývala královou děvkou či šestiprstou čarodějnicí. Svůj znetvořený šestý prst prý zakrývala dlouhými, rozšířenými rukávy a říkalo se, že pod stužkou s drahým kamenem skrývá na krku ďáblovo znamení.

Jindřich se s Annou oženil tajně v lednu roku 1533, čtyři měsíce před tím než bylo prohlášeno za neplatné jeho manželství s Kateřinou Aragonskou. Tolik spěchal, aby mohl hupsnout do postele s Kateřininou dvorní dámou. Jeho vzplanutí mu ovšem nevydrželo dlouho. Když královna místo syna porodila dceru Alžbětu a odmítala hrubosti na manželském loži, změnila se láska v odpor.

Anna byla obviněna z cizoložství se svým bratrem a s několika dalšími Jindřichovi nepohodlnými dvořany a odsouzena k smrti. U popravčího špalku před dvěma tisíci diváků a třicítkou lordů se však Jindřichovi pomstila, když prohlásila: „ Tento král neobstojí ani při milování se ženou, nemá k tomu schopnost ani sílu.“ Taková slova si za rámeček nedá žádný muž, natož král.

Po její popravě Jindřich prohlásil, že ho okouzlila svými čáry. Ale byla zřejmě krásná a díky své kráse, pohotovosti a inteligenci si Jindřicha získala.

Historici považují obvinění proti ní, jejichž součástí bylo i cizoložství a incest, za nepřesvědčivé a vykonstruované. Po korunovaci její dcery Alžběty I. královnou byla uctívána jako mučednice a hrdinka anglické reformace.

Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu