|  ZPRÁVY
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Zahraniční
V Rakousku se v autech nesmí kouřit, pokud cestuje dítě mladší 18 let 

Rakousko zavádí další zákaz. Za porušení hrozí vysoké pokuty

15. května 2018 04:06 / Shutterstock
 1   1
U našich jižních sousedů platí od 1. května nový zákaz. V autech se nesmí kouřit. Platí to pro všechny členy posádky, pokud s nimi cestuje dítě mladší než 18 let.

Za porušení zákazu hrozí v Rakousku pokuta 100 eur, tedy v přepočtu zhruba 2500 korun. A pokud vás rakouská hlídka přistihne opakovaně, částka se násobí. A to až desetkrát.

V Česku zatím kouření v autech nijak omezeno není. Návrhy na zavedení zákazu v rámci protikuřáckého zákona neprošly. V takovém zakouřeném autě je přitom mnohonásobně větší koncentrace škodlivin než v začouzené hospodě. A příliš to nezlepšují ani otevřená okénka. Odborníci navíc upozorňují, že kouření za volantem může být nebezpečné nejen pro zdraví posádky.

Řidič, který si zapaluje cigaretu, ztrácí pozornost. Podle australské studie, která sledovala reakce řidičů, zabere zapálení cigarety v průměru 12 vteřin. Po tuhle dobu se řidič nevěnuje plně řízení, nesoustředí se, dá ruku nebo obě ruce z volantu, občas uhne pohledem. V rychlosti 50 km/h přitom za 12 vteřin ujede 160 metrů.

„Čas je zhruba dvojnásobný třeba oproti zvednutí mobilního telefonu,“ říká mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota. ÚAMK dlouhodobě upozorňuje, že kouření v autech se u nás neřeší, zatímco telefonování za volantem bez hands-free sady je zakázané.

Podle nedávného průzkumu společnosti Saferoad 15 % českých řidičů za volantem kouří často, dalších 20 % občas.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu