|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Domácí
Je v čase přebytku a hospodářského růstu také čas utrácet? 

Máme kupu peněz na investice i na plnění slibů, tvrdí Babišův poradce

20. března 2018 04:50 / Facebook
 2   3
Vyšší důchody, nižší daně, peníze na výhodnější hypotéky, na sport, infrastrukturu či ekologické projekty. To jsou sliby a návrhy současné vlády v demisi, které státní pokladnu přijdou na desítky miliard korun.

„Máme kupu peněz na investice i peníze na snížení daní a zvýšení důchodů,“ uvedl v pořadu Českého rozhlasu Plus Pro a proti poradce premiéra i ministryně financí ekonom Aleš Michl. 

Podle něj by měl existovat fond, do kterého by šlo ročně 50 miliard korun. „Ty by se investovaly do akcií a podílů světových firem, bylo by to šetření pro další generaci, jmenuje se to suverénní fond rezerv.“ 

„My ale potřebujeme investovat, protože potřebujeme dostavět dálnice nebo železnice,“ dodal ekonom. Ten věří, že je nutné především udělat pořádek ve státní pokladně. „Tedy dát peníze na jednu kupu a pořádně je hlídat.“ 

Michl považuje snižování daní za zásadní. „Nevím, proč jste všichni proti. Je to lepší než rozdávat dotace, pobídky a další nesmysly. Radši snížím daně a přidám důchodcům nebo učitelům,“ zdůraznil. 

Vedle snížení daní je ale zároveň třeba myslet na recesi. „Takže jen musíme lidem říci, aby vše neutratili, ale dali si peníze na spoření. Ale stát má cashově strašně moc peněz, takže není investiční projekt, na který by nebyly peníze. Proč se neinvestuje, to se ptejte na ministerstvu dopravy nebo v regionech,“ vysvětlil Michl.

„Priorita je dát peníze na investice, pak udělat důchodovou reformu, a potom je možné přemýšlet o nějakém suverénním fondu, pokud na to politici vůbec přistoupí,“ shrnul ekonom. 

Odborníci se shodují, že státní ekonomika je ve vynikající kondici, otázkou je, jestli to tak bude i do budoucna.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu