|  ZPRÁVY
ne 7. července, svátek má Bohuslava, zítra Nora
Ostatní
Přemýšleli jste, kolik a kam investovat, abyste se stali milionářem? 

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

05. července 2023 10:49 / Depositphotos
 0   0
Zajímá vás, co byste museli udělat pro to, abyste se do deseti let stali milionářem? Kolik je potřeba investovat a jakým způsobem? Pak jste tu správně. Podíváme se společně na to, jaké jsou vaše šance zbohatnout a kolik úsilí na to budete potřebovat.

Slýcháte o těch lidech, co investují a vydělávají na tom neskutečné peníze? Ale sami možná nevíte, jak na to. Přitom jsou lidé, kteří za jeden krátký život zvládli takřka od nuly dojít klidně až k miliardám. Přitom stačí jen správně investovat peníze do něčeho, co vám je mnohonásobně vrátí.

Akcie

Asi nejvýnosnější jsou stále investice do akcií. Jsou však také riskantnější než například podílové fondy, nemovitosti nebo vlastní podnikání, které máte pod kontrolou. Pokud se rozhodnete jít cestou akcií, měli byste si nejprve udělat přehled, jaká je situace na trhu. Tedy najít si poměr mezi cenou a ziskem z jednotlivých akcií, které vás zaujmou. Zisk se vždy vypočítává na základě minulých dat, a tak bychom měli mít na paměti, že jde pouze o orientační číslo, které se bude v budoucnu měnit, vlastně už teď je nejspíš lehce jiné, záleží na stáří dat.

Akcie se dají nakupovat několika způsoby. Tím nejjednodušším a nejbezpečnějším jsou podílové ETF a popřípadě podílové fondy. Pokud si troufnete, můžete akcie nakupovat napřímo sami. U podílových fondů musíte počítat s velkými poplatky. Pohybují se mezi jedním a třemi procenty, což může ukousnout klidně polovinu výdělku. ETF má poplatky zcela minimální, a tak se stává čím dál oblíbenějším. Pokud vybíráte akcie sami a kupujete napřímo, můžete dosáhnout mnohonásobně vyššího výdělku než u ostatních možností. Hodně ale záleží na tom, zda jste opravdu v tomhle odvětví tak ostřílení, kdybyste byli, možná nečtete článek o tom, jak vydělat miliony.

No a nyní si povězme, jak pomocí takových investic dosáhnout rychle vydělaných milionů. V případě, že zvolíte ETF, průměrný výnos z akcií by mohl být kolem 5 procent v závislosti na inflaci a dalších faktorech. Záleží na tom, zda jsme schopni investovat jednorázově, nebo budeme peníze v deseti letech sypat do ETF postupně. Jednorázová částka na investici do ETF by byla přes 400 000 korun na každý milion, který si za těch 10 let chcete vydělat. Pro někoho je to hodně, pro někoho málo, ale je tu i varianta měsíčních investic. V takovém případě byste museli posílat na ETF každý měsíc kolem 5000 korun a opět se z nich za 10 let stane zhruba milion, pokud se budeme držet současných dat.

Teď to možná zní složitě, říkáte si, že je těžké získat jen jediný milion natož několik. V případě podílových fondů jsou tyhle částky bohužel ještě o něco vyšší, do začátku bychom museli investovat celý půl milion nebo měsíčně téměř 6000 korun. Pokud je to pro vás příliš a nebojíte se vzdělat v oblasti akcií, pak máte možnost, jak získat téměř jednou tak velký výnos, pokud si akcie nakoupíte sami. To znamená, že byste na začátku investovali 250 000 korun a za 10 let se z nich stane s pomocí akcií 1 milion korun. Pokud budete peníze investovat měsíčně, stačí vám pouhé 4000 korun, pokud se vám podaří docílit výnosu 14 procent, do kterého je započítán jak samotný výnos, tak i inflace. Samozřejmě je tedy tou nejvýnosnější možností investovat si do akcií po vlastní ose. Na čím delší dobu navíc investujete, o to více se vyplatí výnos z akcií. Nikdy ale nesmíte zapomenout na riziko.

Nemovitosti

Druhou oblíbenou variantou, jak zbohatnout v dnešní době, jsou nemovitosti. Teď tedy přišlo období, kdy se prodávají méně. Zhruba příští rok by ale mohlo dojít k poklesům cen a to bude ideální příležitost. Jak tedy tento model funguje v případě nemovitostí? V podstatě je to stejné. Na začátku by měl proběhnout průzkum, jak se pohybují cena nemovitostí a nájmů v lokalitě, kde chcete nakoupit. Důležité je znát předpokládaný výnos.

Vezmeme zase nějaký průměrný výnos z nemovitostí v poslední době a samozřejmě si jej musíte přesně přepočítat, pokud chcete znát přímo ten váš. Po zohlednění daně máme nějaká 2,5 procenta výnosu a s ohledem na inflaci (a předpokladem, že nebude lítat tak bláznivě jako teď) je to zhruba 6,5 procenta. To znamená, že pro získání každého milionu, který chceme mít za deset let na účtu, bychom potřebovali dokonce více než půl milionu korun investovat do nemovitosti. Stále je to hezké zhodnocení, ale do začátku silná částka. Pokud nejste schopni částku investovat naráz, tady se to malinko komplikuje, budete totiž potřebovat hypotéku, byt nemůžete kupovat po jednotlivých zdech po celých 10 let, než bude váš.

[:id_381:]

Výpočet je v takovém případě komplikovaný, navíc se vyplatí říct, že pokud máme výnos z nemovitosti 6,5 procenta a úrokové sazby z hypoték jsou nyní kolem 6 procent, pak i v případě, že máme našetřený základ nebude ten výnos úplně velký. Pokud v současné době někdo kupuje nemovitost, obvykle i po tom, co ji pronajme, doplácí na hypotéku několik tisíc v závislosti na tom, jak drahá je.

Navíc je to s nemovitostmi složitější, protože pokud z nich budete chtít své miliony jednou vyždímat, musíte je ještě ke všemu prodat. Pokud tedy nemáte velký kapitál a váš sen stát se milionářem se má plnit od úplného základu, vhodnější variantou jsou určitě akcie, kde se nezadlužíte a neriskujete, že jste si na sebe upletli bič.

Kryptoměny

Samozřejmě je tu i možnost nákupu kryptoměn. Stojí samozřejmě za zmínku, ale jak rychle a z jakých částek by vás krypto udělalo milionářem, se nedá tak snadno odhadnout. I výše zmíněné odhady jsou jen přibližné, grafy, na základě kterých je výnos počítán, musíte stále shánět aktuální. V případě kryptoměn je to ještě horší, protože jejich trh je velmi nestabilní. Padá a skáče nahoru během vteřin. Také je ale velmi mladý a odhad jeho vývoje v tuto chvíli nejistý. To ovšem neznamená, že byste na nich nemohli zbohatnout.

Autorský článek. Další zdroje: Finax.eu, Macrotrends.net, Multpl.com, Mesec.cz

Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu