|  ZPRÁVY
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Domácí
Víkend bude přát výletům 

Na opalování to nebude, ale počasí na víkend potěší. Zlom přijde hned další dny

26. října 2021 07:17 / Pixabay
 0   0
Pokud se těšíte na sváteční den, máme pro vás dobrou zprávu. 28. října teplota vystoupí až na 16 °C a čeká nás většinou slunečno. Počasí se zhorší až na Halloween, kdy by mělo začít pršet na celém území České republiky.

Po většinu posledního říjnového týdne bude počasí u nás pod vlivem oblasti vysokého tlaku vzduchu, jen dnes a ve středu to pokazí slábnoucí studená fronta a frontální oblačnosti bude více. Máme tedy před sebou suchý a převážně slunečný týden. Po ránu a dopoledne pozor na sníženou dohlednost způsobenou ranními mlhami, které mohou být ojediněle i mrznoucí s nízkou oblačností. Při slunečné obloze se budou ve druhé polovině týdne teploty šplhat až na 16 °C.

Sváteční den bude slunečný

Ve čtvrtek bude jasno. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Po ránu budou teploty klesat na 5 až 1 °C, při celonočním vyjasnění na -1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C, v místech s nízkou oblačností chladněji. Foukat bude mírný až čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy o rychlosti až 50 km/h.

Oblačnosti začne přibývat až v neděli

V sobotu bude polojasno nebo jasno. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den. Po ránu teploty 5 až 1 °C, při jasnu -1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 12 až 16 °C,v místech s nízkou oblačností chladněji.  Foukat bude mírný až čerstvý jihovýchodní vítr s nárazy o rychlosti až 50 km/h.

Až v neděli během dne začne docházet k přibývání oblačnosti. Večer se zřejmě vyskytnou i srážky. V neděli bude zpočátku dne polojasno nebo skoro jasno, místy mlhy nebo nízká oblačnost. Večer bude od západu docházet k přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo, místy se k tomu přidají i přeháňky. Po ránu budou teploty klesat na 5 až 1 °C. Odpolední teploty vystoupí na 10 až 14 °C.

Jaký nás čeká listopad?

Až do poloviny listopadu by počasí v Česku mělo odpovídat průměrným hodnotám typickým pro pokročilý podzim, žádné výkyvy teplot směrem nahoru se nečekají. Plyne to z výhledu počasí na další čtyři týdny, který zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). „V porovnání s dlouhodobým průměrem bude s největší pravděpodobností nejchladnějším třetí předpovědní týden od 8. do 14. listopadu,” uvedli meteorologové. Celodenní teplota v tomto období bývá v průměru mezi 4,5 a 7 stupni. Co se týče srážek, nijak moc pršet nebude. Tento týden bude nejsušší. „Zejména v první polovině předpovědního období budou srážky velmi slabé, v některých dnech žádné,” uvedl ČHMÚ. Meteorologové vydali první předpověď na letošní zimu. A máme se na co těšit.

Zdroj: chmi.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu