|  ZPRÁVY
po 29. dubna, svátek má Robert, zítra Blahoslav
Domácí
Vláda zvažuje úpravu zákonů tak, aby neočkovaní zaměstnanci nemohli na pracoviště 

Neočkovaní budou mít zřejmě smůlu. V Česku se začne přitvrzovat

25. října 2021 11:44 / Depositphotos
 0   0
Koronavirová epidemie je na vzestupu. Jen za neděli přibylo více než 1 800 nakažených a počet aktivních případů přesáhl 30 tisíc. Příští nejméně dva týdny bude počet nakažených výrazně stoupat. Není důvod k panice, na druhé straně ani k optimismu.

V pondělí poprvé od voleb zasedl Ústřední krizový štáb. Hlavním tématem zasedání byla zhoršující se epidemická situace a plošné testování ve školách. Původní jednání mělo být až na začátku listopadu, kvůli stávající koronavirové situaci se ale členové v čele s ministrem vnitra Janem Hamáčkem sešli už nyní. „Situace se postupně zhoršuje,“ řekl na úvod tiskové konference po zasedání Ústředního krizového štábu Jan Hamáček a dodal, že v poměru k počtu nakažených a hospitalizovaných jsou zatím čísla příznivější než minulý rok. 

K plošnému testování by zatím dojít nemělo. „Kdyby se situace zhoršovala, tak dojde k rozšíření míst, kde je potřeba prokázat bezinfekčnost,“ sdělil Hamáček. Hlavní je podle něj očkování. „Je to jednodušší cesta než platit za testy,“ uvedl ministr vnitra. Vyzdvihl také masivní zájem o očkování po oznámení konce proplácení preventivních testů pojišťovnou. 

Zároveň zmínil, že vláda zvažuje úpravu zákonů tak, aby neočkovaní zaměstnanci nemohli na pracoviště. Podle Hamáčka by takový krok zvýšil zájem o vakcinaci. „Vakcín je dostatek, v dodávkách nehrozí komplikace,“ ujistil Hamáček. Na zasedání krizového štábu probírali také příjezdový formulář, ten bude zachován i po rozhodnutí soudu o zrušení povinnosti. Ministerstvo zdravotnictví ho ale musí lépe odůvodnit. 

Šíření covidu v Česku výrazně zrychluje. Jen za neděli přibylo více než 1 800 nakažených a počet aktivních případů přesáhl 30 tisíc. Přibývá také infikovaných pacientů, kteří musí být hospitalizováni. V neděli přibylo v Česku dalších 1 823 potvrzených případů koronaviru. Je to více než dvojnásobek ve srovnání s předchozí nedělí a nejvíc za druhý víkendový den od začátku dubna. Dál roste i počet hospitalizovaných včetně pacientů ve vážném stavu. Nemocniční péči na konci víkendu potřebovalo 885 lidí s nemocí covid-19, z toho těžký průběh má 131 z nich. Minulou neděli bylo v nemocnicích 526 nakažených a ve vážném stavu 91. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Další vlna je tady a očkovaní ztratí výhody. Musí se změnit strategie, shodují se odborníci.

Zdroj: mzcr.cz, vlada.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu