|  ZPRÁVY
so 4. května, svátek má Květoslav, zítra Klaudie
Domácí
Děti, kteří chtějí být na očkování do začátku školy, mají poslední možnost  

Naočkované děti budou mít snazší start do nového školního roku, zní z ministerstva zdravotnictví

27. července 2021 15:57 / Depositphotos
 0   0
Chcete naočkovat své dítě do začátku školy? Měli byste si pospíšit. Vzhledem k tomu, že nový školní rok začíná za pár týdnů, nezbývá na očkování moc času. Podle ministerstva zdravotnictví budou mít naočkované děti snazší start do nového školního roku.

V Česku se mohou naočkovat děti starší dvanácti let od 1. července. Všechny děti do 18 let dostávají vakcínu firem Pfizer/BioNTech, která je k tomu schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky a nově i vakcínou od americké firmy Moderna.

Řada rodičů má z očkování obavy, podle odborníků jsou však zbytečné. Očkování dětí od 12 let podpořila i Česká vakcinologická společnost. „I když je nemoc COVID-19 v dětském věku méně závažná než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří mohou být hospitalizováni, vyžadují i intenzivní péči a dochází i k dětským úmrtím. COVID-19 způsobuje u dětí závažné multisystémové zánětlivé onemocnění i dlouhodobé potíže označované jako long covid," uvedl již dříve její předseda Roman Chlíbek.

Rodiče, kteří chtějí nechat své ratolesti naočkovat dříve, než začne školní rok, by si proto měli pospíšit. Od středy 28. července totiž zbývá pět týdnů do zahájení nového školního roku. Dnem D pro první dávku vakcíny je středa. Zbývá totiž už jen pět týdnů do prvního září, neboť tři týdny je pauza mezi první a druhou dávkou a další dva týdny musí uplynout po druhé dávce do požadované plné ochrany před covidem.

Jak uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová, naočkované děti budou mít snazší start do nového školní roku. „Plně očkované děti nebudou muset absolvovat plánované preventivní testování na začátku školního roku," uvedla pro web iDNES.cz. Místo testu jim postačí doklad o očkování.

Najít volný termín na očkování pro děti ale nemusí být vůbec snadné. Děti se totiž mohou nechat vakcinovat pouze v době, kdy se v očkovacím centru nachází pediatr. Musí s ním také přijít rodič nebo zákonný zástupce, který vyplní dotazník a udělí informovaný souhlas.

Komplikované může být najít také volný termín. Podle některých očkovacích center je zájem o očkování dětí veliký. „Očkujeme a zájem je docela veliký. Snažíme se vyhovět různým přáním rodičů na posun ať už první, nebo druhé dávky s ohledem na dovolené. Chápeme, že všichni mají nějaký prázdninový program,“ řekl pro web iDNES.cz primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Pavel Dlouhý.

„Dosud jsme očkovali děti dvakrát týdně, nyní budeme děti očkovat každý den včetně víkendů. Máme kapacitu dva tisíce dětí týdně, a ta se nám rychle plní," uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Libigerová. Povinné očkování proti koronaviru. Stát má právo ho zavést, říká expert.

Zdroj: idnes.cz.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu