Údaje o deltě jsou podivné, říká virolog

Domácí 18. července 2021 | 09:07 — Ilona Cílková
V Česku vázne sekvenace vzorků i testování pomocí diskriminačních PCR. Šíření delty mutace tak může být mnohem rychlejší, než se zdá. Podle expertů by u nás mohla brzy úplně převládnout. Myslí si to i šéf Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer.
Další 3 fotografie v galerii
Málo sekvenujeme a to se nám vymstí, míní virolog / Depositphotos

Státní zdravotní ústav od začátku července registruje v Česku 126 případů delta mutace koronaviru. To je podle virologa podivné. „Do kuchyně sekvenování nevidím, jakkoli i my se na něm v Biologickém centru podílíme. Spíš mě to přijde jako mírně zanedbaná práce s daty. Ale nevím," uvedl pro Český rozhlas. 

Fakt, že málo sekvenujeme je na pováženou a může se nám to vymstít. Podle virologa se může stát, že zanedbáme průnik delty nebo některé z nových variant. Měli bychom bedlivě sledovat dění v Německu a v Rakousku, případně údaje Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí. „To se tak úplně neděje. Nerozumím tomu, přijde mi, že koordinace na úrovni státní správy stále vázne," míní Grubhoffer.

Podle Grubhoffera může delta mutace v Česku brzy převládnout. „Uvolnění protiepidemických opatření je maximální, stejně tak nálada ve společnosti je mírně řečeno nastavena tak, jakoby se nic nedělo, jakoby už žádné nebezpečí už nehrozilo. Lidé jsou velmi neopatrní, pohostinství jede na plné obrátky. Je to jenom otázka času, během léta se to může rozjet," myslí si virolog.

Varianta delta už stihla poukázat na silné i slabé stránky očkování. Ukazuje se, že vakcíny stále velmi dobře chrání proti vážnému průběhu onemocnění, už o něco méně se jim ale daří v případě delty bránit šíření onemocnění, a hlavně je nutné mít očkování kompletní, jedna dávka nestačí. Není na místě už zvažovat přeočkování? „Riziko rezistencí u nových variant je docela zásadní, nelze to pomíjet. Zatím o tom ale nemáme dostatek informací, ať už z nějakých experimentů na laboratorních zvířatech, případně ve tkáňových kulturách. To se ale brzy dožene, protože je to teď velmi aktuální. Přeočkování nás nemine," myslí si šéf Biologického centra Akademie věd.

Kolektivní imunity budeme dosahovat jen velmi špatně. Na tom se shodují téměř všichni odborníci. Hranice proočkovanosti by se totiž měla pohybovat nad 80 procent a k tomu máme ještě velmi daleko. „Obávám se, že ani po otevření nových očkovacích center a přes překvapivý zájem o očkování bez registrace se nám to nepodaří. Je to špatné. Je naprosto základní přesvědčit mladé lidi, aby se nechali očkovat. A udělat všechno proto, aby k očkování šlo i těch 20 procent seniorů ve věku kolem 80 let," apeluje virolog.

To, že nás čeká během léta velký problém, naznačuje i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Průšvih může nastat už v řádech týdnů. Já myslím, že nás to překvapí dokonce dříve než v září," řekl epidemiolog pro SeznamZprávy. „Opájet se tím, že zatím nám nenarůstají případy v nemocnicích, to je sice hezké, ale ony od určité chvíle narůstat začnou," varuje Prymula. V Česku vzniká nebezpečné hnutí, varuje biochemik.

Zdroj: irozhlas.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu