|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Podle premiéra životní náklady našich důchodců stoupají a je potřeba je dorovnávat. 

Důchodcům musíme přidat, ale je to na Schillerové, říká Babiš

16. května 2021 09:17 / Depositphotos
 0   0
V minulých letech rostly důchody nadprůměrně. Jak to bude v příštím roce? Ministryně práce a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová chce, aby průměrný důchod od ledna vzrostl o 750 korun měsíčně. Premiér Andrej Babiš není proti.

Ministryně Maláčová na středečním zasedání koaliční rady představí návrh na rychlejší zvýšení důchodů, než nařizuje zákon. K povinnému zvýšení o 450 korun měsíčně, chce přidat další tři stokoruny.

Zvýšení důchodů nad zákonné minimum navrhl minulý týden i premiér Andrej Babiš. Průměrná penze by tak českým důchodcům měla vzrůst z dnešních 15 350 na minimálně 16 tisíc korun. „Důchodcům musíme přidat. Bude to sice nad plán, ale paní Schillerová musí zkrátka postavit rozpočet, abychom to zvládli," uvedl Andrej Babiš v České televizi. Podle premiéra životní náklady našich důchodců stoupají a je potřeba je dorovnávat. 

Má to ale háček. Každé zvýšení průměrného důchodu o sto korun měsíčně vyjde státní rozpočet na tři miliardy ročně. Plán ministryně tak vyjde celkem na devět miliard. A to si podle části opozice v době rekordního schodku nemůžeme dovolit.

Pravicové strany jsou proti navýšení důchodů nad rámec valorizace. V době rekordního rozpočtového schodku je vyšší než zákonné zvýšení penzí hazardem. „Populisté před volbami mají jednoduchou úvahu: Zvedneme důchody, a oni nás budou volit. Tak to nefunguje. Mnozí senioři se koupit nenechají," uvedl k plánu ministryně Maláčové první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík z Pirátů uvedl, že by chtěl průměrný důchod ve výši dvaceti tisíc. „Bohužel možnosti rozpočtu to v tuhle chvíli neumožňují. Jsme 500 miliard minus, takže přidání o 450 korun měsíčně podle zákonné valorizace je rozumné," vysvětlil.

Komunisté a SPD vládní návrh podporují. „My podporujeme navýšení i nad zákonnou valorizaci," potvrdila předsedkyně rozpočtového výboru sněmovny Miloslava Vostrá z KSČM. Proti není ani SPD. „Hnutí SPD dlouhodobě kritizuje výši důchodů. Důchody by měly růst, protože pro některé občany to je z důchodů, které berou, úplně nedůstojné stáří," uvedl první místopředseda hnutí Radim Fiala. Téměř vše citelně zdražuje. Čechy začíná drtit inflace.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu