|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Do České republiky proudí nové varianty viru ze zahraničí 

V Česku bylo zachyceno velké množství mutací. Mohly by ohrozit další rozvolňování

10. května 2021 08:18 / Depositphotos
 0   0
Do České republiky proudí nové varianty viru ze zahraničí. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera je proto nutné rozvolňovat opatrně. Důležité je se rychle naočkovat, jinak by mohla přijít nová vlna koronaviru.

Podle ministra Arenbergra je nutné začít s masivním vyhodnocováním vzorků odebraných pacientům, kteří jsou pozitivní na covid, abychom odhalili nové mutace koronaviru. Oznámil to s odkazem na skutečnost, v že za posledních 14 dní bylo v České republice zachyceno 56 různých mutací.

Stát již vybral laboratoře, které budou sekvenování provádět tak, aby pokrývaly celou republiku. „Financování je zajištěno přímo přes resortní ministerstva, čili nejen přes zdravotnictví," řekl pro CNN Prima News. Dodal, že se na tom bude podílet například ministerstvo zemědělství nebo Akademie věd. Ministerstvo podle něj vytvořilo pracovní skupinu, která určila počet sekvenovaných vzorků a metodiku pro jejich výběr.

Ministerstvo podle Arenbergera výhledově zvažuje, že sníží frekvenci pojišťovnami hrazených antigenních testů. Nyní se mohou lidé bezplatně nechat otestovat jednou za tři dny. „Určitě do konce června to poběží všechno v tom režimu, tak jak ho známe," řekl ministr.

Stát by měl podle ministra lidi motivovat spíše k očkování, než k pravidelnému testování. „Snažíme se co nejrychleji otevřít skupiny, aby nejdéle v červnu bylo opravdu očkování dostupné všem," řekl. Podle Arenbergera by neměli lidé zbytečně váhat a měli by se přihlásit na očkování co nejdříve. Podle něj by mělo být dostatečnou motivací i výhoda v podobě snazšího cestování.

Podle vakcinologa Romana Chlíbka zájem o očkování opadá. Sám za riziko považuje například to, že řada lidí ze starších skupin ještě naočkovaných není. Navíc se u nás začíná dít to, co se děje i v jiných zemích. Chuť jít na očkování klesá. Proto se podle něj musí urychlit otevírání dalších skupin. „Je potřeba zachytit pozitivní trend. Čím déle budou mladší jedinci čekat na otevření, tak logicky jejich chuť se nechat očkovat bude klesat," uvedl během diskuze na ČT v pořadu OVM. 

I když počet aktivních případů v zemi stále ubývá, rozvolňování opatření by se nemělo uspěchat. V opačném případě mohla do několika dnů přijít další vlna a opakoval by se scénář z předčasného rozvolňování před Vánoci. Od dnešního dne se v Česku znovu otevírají všechny zbývající obchody a některé další provozovny služeb. Kromě maloobchodu se budou moci otevřít třeba autobazary, solária, zlatnictví nebo cestovní kanceláře. Vláda restrikce uvolňuje na základě šesti balíčků. Řídí se počtem nakažených koronavirem za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Čeká nás obrovský problém, který svět nechce vidět, varují experti.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu