|  ZPRÁVY
pá 5. července, slaví se Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra se slaví Den upálení mistra Jana Husa
Domácí
Vakcína Johnson & Johnson se vyráběla v nevyhovujících podmínkách 

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv zveřejnil šokující zprávu o stavu továrny na výrobu vakcín

23. dubna 2021 08:46 / Depositphotos
 0   0
Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ve své zprávě informoval, že továrna provozovaná společností Emergent BioSolutions, kde se vyráběla vakcína společnosti Johnson & Johnson, není udržována v čistém a hygienickém stavu. Prostředí označila jako nevyhovující.

Zmíněná továrna musela na konci března zlikvidovat asi patnáct milionů dávek očkování poté, co v tomto zařízení došlo ke kontaminaci očkovacích dávek. Farmaceutická společnost na začátku dubna sama informovala, že továrna znehodnotila velkou várku polotovaru pro očkovací látku od firmy Johnson & Johnson. V závodě, kde se vyrábějí dvě různé vakcíny, byly podle informací deníku The New York Times zkombinovány prvky ze dvou výrobních postupů. Kontaminováno bylo množství přípravku odpovídající 15 milionům dávek.

Podle kontrolorů to nebyl jediný problém. Továrna není podle inspektorů udržována v čistém a hygienickém stavu. V zařízení se podle zveřejněné zprávy ze stěn loupala barva a podlaha byla posetá skvrnami. FDA ve zprávě rovněž uvedla, že na stěnách i na podlaze objevila "hnědá rezidua".

Společnost Johnson & Johnson koncem března oznámila, že ve výrobním závodě v Baltimoru v Marylandu při kontrole odhalila jednu várku lékové substance, která neodpovídala standardům kvality.  Závod musel produkci preparátu Johnson & Johnson následně přerušit na dobu vyšetřování. 

Úředníci FDA podle stanice CBS kromě vybavení kontrolovali také záznam bezpečnostních kamer z 27. ledna až 3. února. Podle inspektorů je na záběrech vidět, že pracovníci nedodržovali základní nařízení, která mají zabránit křížové kontaminaci při manipulaci s látkami. „Zaměstnanci neskladovali složky produktu, nádoby a uzávěry způsobem, jenž by zabránil jejich kontaminaci," prohlásil FDA. Podle zprávy nebyli zaměstnanci ani správně vyškoleni. „Společnost nedokázala adekvátně vyškolit zaměstnance zapojené do výrobních operací, odběru vzorků na kontrolu kvality, vážení, dávkování ani technických operací, aby zabránila kontaminaci," zveřejnil FDA.

FDA rovněž uvedl, že vybavení závodu není odpovídající vzhledem k jeho zamýšlenému užití, například s ohledem na čištění přístrojů.

Vakcína společnosti Johnson & Johnson se na konci února stala třetí schválenou očkovací látkou proti covidu v USA, o necelé dva týdny později pak tuto vakcínu doporučila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Využití přípravku by mohlo výrazně urychlit očkování, protože na rozdíl od dříve schválených se podává pouze v jedné dávce. Vakcína Sputnik používá velmi chytrý přístup, který jsem neznal, říká Roman Prymula.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu