|  ZPRÁVY
po 24. června, svátek má Jan, zítra Ivan
Domácí
Epidemie ve světě jede vesele dál a ještě ani nekulminovala, říká Prymula 

Epidemie jede vesele dál a zdaleka není na vrcholu, říká Prymula

24. července 2020 11:33 / TV Barrandov
 123   79
O tom, že druhá vlna šíření nákazy covidem-19 nejspíše přijde, byl vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula přesvědčen od začátku. Podle něj epidemie ve světě jede vesele dál a ještě ani nekulminovala.

Prymula varoval před přílišným rozvolňováním již koncem června a zmiňoval stále větší virovou nálož v populaci. „Zatím se to daří řešit na lokální úrovni, nicméně nějaký varovný prst to určitě je, protože když se podíváme na ten poslední týden, opravdu dochází už k indikativnímu nárůstu nad sto případů. To bylo už ve třech dnech. To vlastně znamená, že v populaci se ta virová nálož zvyšuje a je mnohem větší riziko, že se člověk nakazí při kontaktu s lidmi, kteří buď jsou pozitivní a mají příznaky, nebo jsou v inkubační době, anebo bezpříznakoví,“ uvedl tehdy Prymula.

Když kritizoval rychlost rozvolňování, byl považován za pesimistu. Když tvrdil, že na festivaly a dovolené v cizině je ještě brzy, vytýkali mu, že se příliš zhlédl v krizových nařízeních a straší. Současná situace mu ale dává za pravdu. Bývalému náměstkovi se také nelíbí, jak po jeho odchodu z funkce náměstka ministerstvo a vláda komunikují další kroky ke koronaviru. Zavádění opatření pak podle něj může působit chaoticky a lidé ztrácí důvěru v jejich smysl. „Měla by tu být dohoda mezi hygieniky a politiky. Teď potřebujeme fungovat rychle a účelně, protože epidemie se ptát nebude, jestli se dohodneme, nebo ne," míní Prymula.

Jak to momentálně vypadá s vývojem vakcíny? „Nemyslím si, že by náš vývoj vedl k tomu, že bychom měli brzo registrovanou vakcínu. Je tu celosvětově podstatně více týmů, které jsou mnohem dál. Celkově jich je asi 160, z nich dvacet se blíží cíli a deset je už téměř v cílové rovince. Před pár dny byla publikována data o vakcíně vyvíjené ve spolupráci s vědci z Oxfordu, která ukázala velmi pozitivní výsledky ze studie. Dá se očekávat, že tato vakcína by mohla fungovat a mohla by být k dispozici, jak původně firma deklarovala, na konci října," řekl pro Novinky.cz Prymula. Podle něj epidemie ve světě jede vesele dál a ještě ani nekulminovala. 

Negativní výhled přiznaly i Spojené státy, které jsou nejvíce postiženou zemí světa. Počet nakažených se tam přiblížil ke čtyřem milionům. Prezident Donald Trump na brífinku přiznal, že se situace bude ještě nějaký čas zhoršovat. Severní a Jižní Amerika jsou, co se týče koronaviru, aktuálně největšími ohnisky. Na těchto kontinentech je podle epidemiologů hlášena více než polovina světových případů a téměř půlka úmrtí. Nošení roušek bude to nejmenší. Černý scénář pro podzimní Česko.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu