|  ZPRÁVY
ne 6. října, svátek má Hanuš, zítra Justýna
Domácí
Je to úplná tečka za touto odnoží H-Systemu, říká konkurzní správce Josef Monsport  

Bývalí klienti H-Systemu se budou muset vystěhovat. Podle Čunka zvítězila mafie

02. října 2019 04:08 / Česká televize
 144   84
Ústavní soud odmítl stížnost družstva Svatopluk proti verdiktu Nejvyššího soudu, podle kterého mají někdejší klienti H-Systemu vyklidit domy v Horoměřicích u Prahy. Dosud platil odklad vykonatelnosti, o kterém ústavní soudci rozhodli loni v srpnu.

Rozhodnutí Ústavního soudu by mělo být tuzemskou tečkou za sporem obyvatel domů s insolvenčním správcem Josefem Monsportem. Družstvo však avizovalo, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.

Členové družstva Svatopluk tvoří část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy H-System. Domky sami dostavěli, neměli ale souhlas konkurzního soudu. Podle verdiktu Nejvyššího soudu má konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů.

„Já jsem spokojen. Ne z osobních důvodů, ale protože volné nemovitosti se prodávají za lepší cenu než obsazené. Z prodeje tedy bude více peněz, a bude tak více peněz i pro ostatní věřitele,“ řekl Radiožurnálu k rozhodnutí Ústavního soudu Monsport. Rozhodnutí je pravomocné. „Je to úplná tečka za touto odnoží H-Systemu,“ dodal.

„Je to pro nás absolutní šok. Vůbec si nedokážu představit, jak Ústavní soud mohl takto rozhodnout, když jsme 20 let udržováni v naději, že si svoje domy budeme moci vykoupit v konkurzu. Sami jsme si je postavili za vlastní peníze,“ řekl Radiožurnálu k verdiktu předseda družstva Svatopluk Martin Junek. Podle Junka je došlo rozhodnutím českých soudů k porušení základních lidských práv obyvatel nemovitostí a družstvo to chce nadále řešit. „Obrátíme se na soudní tribunál pro lidská práva,“ dodal.

K rozhodnutí Ústavního soudu se vyjádřili někteří politici, kteří kauzu již dříve komentovali. Premiér Andrej Babiš uvedl, že je pro něj rozhodnutí „lidsky těžko pochopitelné a přijatelné“. Zdůraznil však zároveň, že by mělo být respektováno.

Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek označil rozhodnutí za tragédii pro obyvatele horoměřických domů po H-Systemu a mluví o údajném vítězství mafie. „Jak se ukázalo, v konkurzu peníze byly. Kdyby se prodával majetek z konkurzu tak, jak měl, tak by byli klienti odškodnění a tato záležitost se dala vyřešit. Klienti byli okradeni, ale de facto špatně zpeněženým majetkem, který v H-Systemu zůstal,“ míní senátor.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu