|  TECHNIKA
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Věda a technika
Vlků v oblasti Šumavy přibývá 

V okolí Lipna se pohybuje vlčí smečka. Zadávila loveckého psa

12. ledna 2022 14:54 / Pixabay
 0   0
Mezi obyvateli vesnic v okolí Lipenské přehrady panují obavy z vlčí smečky, která se poblíž vodní nádrže pohybuje. Vlci se totiž objevují stále častěji na turistických trasách i v obcích a také už byl evidován incident, během kterého byl zadáven lovecký pes. Jedná se o první takovou událost evidovanou na Šumavě.

Na Šumavě v okolí vodní nádrže Lipno se usídlila smečka vlků, která však nyní budí obavy místních. Vlci se totiž stále častěji objevují v blízkosti vesnic nebo turistických tras. Evidován byl dokonce také incident, během kterého byl zadáven lovecký pes.

Incident se odehrál během prosincové myslivecké naháňky. Fenka jagdteriéra údajně zaběhla do křoví, kde ji vlci zadávili. Myslivci, kteří byli na místě přítomni, si všimli vlčích stop, ale vše se odehrálo velmi rychle. Podle jejich výpovědi bylo na místě přítomno nejméně osm vlků.

Rostoucí obavy

Po tomto incidentu se lidé začínají obávat, aby nedošlo k útoku na člověka. Někteří obyvatelé šumavských údolí například mají obavy o své děti, které nechtějí pouštět samotné do lesa.

O přítomnosti tolika vlků neměli informace ani ochranáři šumavského národního parku a o počtu členů vlčí smečky se dozvěděli  až na základě incidentu. Podle některých expertů by mohl být útok na psa v přítomnosti myslivců varovným signálem. Vlci jsou totiž velice inteligentní a jakmile cítí, že je v jejich teritoriu nikdo neohrožuje, promítá se to v jejich chování.

Vlci získávají sebedůvěru

Existují zmínky o tom, že se vlk k lidem přibližuje i na vzdálenost dvaceti metrů což svědčí o tom, že se jeho chování vyvíjí a troufá si stále blíže. Vlci jsou zákonem chránění a běžně se berou jako plachá zvířata. To však o vlcích v okolí Nové Pece příliš neplatí.

Na území Národního parku Šumava žije několik desítek vlků. První divoká smečka se tam objevila v roce 2017. Jejich přemnožení ani útoky na člověka podle mluvčího parku Jana Dvořáka nehrozí. Strážci však apelují na lidi, aby své psi drželi na vodítku a neztráceli je z dohledu. Dále čtěte: (Na dně oceánu hledali vrak potopené lodi. V hloubce šesti kilometrů však vědce překvapil jeden z nejzáhadnějších tvorů planety).

Zdroj: iRozhlas.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Témata: vlk, člověk, Šumava, pes
Zavřít reklamu