|  TECHNIKA
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Věda a technika
V Evropě ubývá nejen velkých druhů ptáků 

Evropští ptáci masově vymírají. Za padesát let se jejich populace zmenšila o stamiliony

19. listopadu 2021 17:02 / Pixabay
 0   0
V zemích Evropské unie vědci zaznamenali během posledních padesáti let výrazný úbytek ptactva. Podle historických záznamů se evropská populace ptáků snížila nejméně o 600 milionů jedinců a dále rychle ubývá. Vědci přitom analyzovali údaje o stovkách různých druhů.

Evropští ornitologové konstatovali smutné zjištění - v Evropě výrazně ubývá mnoho druhů ptáků. Vědci tak v rámci rozsáhlé studie zjistili, že z evropského kontinentu zmizelo za poslední půl století nejméně šest set milionů hnízdících ptáků. Největší úbytek identifikovali u populace vrabců, která klesla téměř o 250 milionů.

Experti na ornitologii v rámci dlouholetého výzkumu sledovali data o populacích 378 druhů hnízdících ptáků. Celkem jich v Evropě hnízdí 445 druhů. Existují ale také druhy ptáků, u kterých vědci zaznamenali nárůst.

Stamiliony jedinců

Nejvíce zasažená je v Evropě populace vrabce domácího. Populace těchto drobných ptáků se za sledované období snížila o více než polovinu. Vědci také zmínili, že za úbytkem všech druhů vrabců stojí zejména nešetrné zemědělství, které způsobuje nedostatek potravy. Mezi vrabci se však také hodně šíří takzvaná ptačí malárie a na úbytku populace se podepisuje také horší kvalita ovzduší.

Velký úbytek byl zaznamenán také u konipasů, špačků a skřivanů, kterých dohromady ubylo více než 180 milionů. Vědci však upozorňují, že největší pokles ptačí populace byl zaznamenán v 80. a 90. letech minulého století, kdy byly ve velké míře používány dnes již zakázané pesticidy a chemické ošetřování zemědělské půdy bylo jen velmi málo regulováno. V posledních letech se podle výzkumu tempo úbytku ptáků již značně zpomalilo.

Neuspokojivá situace

Vědci ale také identifkovali několik ptačích druhů, jejichž populace během posledních let roste právě díky vysokým regulacím používání pesticidů a snižování emisí škodlivých prvků v ovzduší. Stále je však podle ornitologů situace špatná, protože většina druhů i přes zmírnění tempa stále klesá. Dále čtěte: (Kočky bedlivě sledují každý váš krok. Lhostejnost jen předstírají a přesně ví, kde se nacházíte).

Zdroj: Birdlife, The Guardian.

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu