|  TECHNIKA
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Věda a technika
Pandemie zachvátila svět zcela nepřipravený 

Boj proti pandemii koronaviru byl od začátku prohraný. Reprodukční číslo bylo obrovské

02. října 2020 10:33 / Pixabay
 0   0
Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pandemie lidstvo překvapila zcela nepřipravené a jejímu šíření do celého světa nebylo nijak možné zabránit. Studie se opírá o analýzu vědců z Dukeovy univerzity, z níž vědcům vyšlo, že dnes tolik hlídané reprodukční číslo koronaviru bylo v počátcích až čtyřikrát vyšší než například dnes.

Epidemiologové vypracovali novou analýzu, která poprvé ukázala jak rychle se nový typ koronaviru z čínského Wu-chanu rozšířil do celého světa, který na takovou pandemii nebyl vůbec připraven. Podle výsledků analýzy bylo totiž dnes tolik diskutované reprodukční číslo, tedy počet lidí, kteří se nakazili od jedince, téměř čtyřikrát vyšší  než je tomu dnes.

Rychlost šíření vědce překvapila

Z výsledků podrobné analýzy tak vyplývá, že reprodukční číslo viru v některých místech dosahovalo až 4,5 (pro představu dnes se v České republice pohybuje kolísavě okolo 1,5). Pokud je toto číslo menší než 1, je to známka, že pandemie je na ústupu. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom na počátku mylně pracovala s číslem kolem 2,2, jak se ale ukázalo, ve skutečnosti byla pandemie mnohem horší.

Díky této reprodukční schopnosti koronaviru v počátcích pandemie byla opatření mnoha světových vlád příliš pomalá a nedokázala včas zabránit šíření nemoci COVID-19 a také statisícům úmrtí, které pandemie způsobila.

Důležité poznatky pro zdravotnictví

Vědci považují výsledky této analýzy za velice důležité při zvládání nejen aktuální pandemie, ale i budoucích podobných hrozeb. Díky poznatkům o rychlosti šíření podobných virů je pak možné aplikovat mnohem razantnější a účinnější opatření hned v počátících a zabránit tak přetížení zdravotnických systémů a úmrtí mnoha lidí.

Analýza také uvádí, že k tomu aby byla v populaci dostatečná kolektivní imunita je potřeba, aby bylo očkováno kolem osmdesáti procent lidí. Doteď se uvádělo, že procento očkované populace může být až o dvacet procent nižší. Dále čtěte: (Vědci objevili příčinu těžkého průběhu nemoci COVID-19. Může za to nebezpečná mutace).

Fotogalerie
Lukáš Bauer | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu