|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Komerční sdělení
Jak na optimalizace energetického provozu domácnosti skrze monitoring spotřeby energie 

Jak ještě ušetřit při neustále rostoucích cenách energií?

23. srpna 2022 14:25 / archiv klienta
 0   0
České domácnosti se dostaly do složité situace. Probíhající konflikt na Ukrajině a nejistota s tím spojená žene ceny na trhu energií do závratných výšin. Například podle serveru kurzy.cz cena elektřiny vzrostla v srpnu meziročně o dechberoucích 565 % a obchoduje se tak za 558 EUR (13 758 korun) za jednu megawatthodinu. V médiích jsou Češi pravidelně upozorňováni, že si budou zkrátka muset na nějaký ten čas „utáhnout opasky“. Na jak dlouho to ale bude, to pochopitelně nikdo nedokáže s jistotou ří

Žijeme však ve 20. letech 21. století a možností, jak ušetřit, je celá řada. V tomto článku se budeme zabývat jednou z takových možností, kterou je optimalizace energetického provozu domácnosti skrze monitoring spotřeby energie. Možná pro mnohé předešlá věta evokuje spíše nadpis kapitoly science-fiction románu, ale tato skvělá a mnohdy nedoceněná funkce je jednou ze základních vlastností konceptu zvaného chytrá domácnost. Česká firma Tesla navazuje na dlouholetou tradici legendárního českého výrobce elektroniky a poskytuje zákazníkům dostupné řešení pro zařízení chytré domácnosti v rámci internetu věcí. Kvůli ovládání různých prvků domácnosti od televizoru, přes zvlhčovač vzduchu, osvětlení, až po vytápění, nemusíte dávno obíhat celý dům nebo byt. Stačí vám pouze připojení k internetu, funkční síť Wi-Fi a chytrý telefon nebo tablet.  

 

Přehled o spotřebě energie 

Jak vám ale investice do chytré domácnosti pomůže ušetřit náklady za energii? Jako skvělý příklad nám poslouží chytrá zásuvka. Ta může posloužit jako inteligentní dálkově ovládaný časový spínač pro různé spotřebiče. Například pokojovou lampu, jejíž vypínač je na špatně dostupném místě, již nikdy nebudete muset zapínat za pomoci nemotorných pohybů za sedací soupravou, a navíc se sama rozsvítí při příchodu do domu v případě, že chytrý senzor zaznamená, že jste právě dorazili. Využití takových scénářů závisí jen na vás a vašich denních aktivitách. Jejím největším přínosem pro vaši peněženku je však právě již zmíněná schopnost monitorovat spotřebu elektrické energie, která skrze ni proudí. A to odkudkoliv, kde jste s vaším chytrým zařízením připojeni k internetu. 

 

Šetřit lze i při topení 

Díky chytrým produktům Tesla ušetříte i za energie spojené s vytápěním. S tímto úkolem pomůže chytrý termostat. Podobně jako u zmiňované chytré zásuvky, i termostatickou hlavici lze ovládat odkudkoliv prostřednictvím mobilního zařízení s nainstalovanou aplikací Tesla Smart. Termostatická hlavice vám umožní vzdáleně nastavit požadovanou teplotu, zapnout či vypnout topení a přesně monitorovat spotřebu energie. Dále vás pak ve spojení s okenním senzorem může navíc okamžitě upozornit, jestli náhodou netopíte takzvaně „Pánu Bohu do oken“ a neplýtváte tak zbytečně svými financemi.  

 

 

Chytré produkty značky Tesla bohužel nedokážou ovlivnit ceny energií na burzách. Zcela jistě vám ale pomohou vytvořit si návyky, díky kterým můžete energetickou spotřebu ve své domácnosti optimalizovat, a především také automatizovat. A to vše skrze jedinou mobilní aplikaci.

Fotogalerie
redakce | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu