|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Vztahy
Rozchod je po úmrtí blízkého člověka druhou nejhorší zkouškou vaší psychiky 

Nedovolte, aby vás rozchod dostal na kolena. Držte se rad, jak ho zvládnout co nejlépe

23. července 2020 14:04 / Depositphotos
 1   0
Je jedno, zda rozchod přijde jako blesk z čistého nebe nebo zda jde o vyústění plíživého a dlouhodobého problému ve vztahu. Vždy jde o bolestivou záležitost a každý se s ní vypořádává jinak. Poradíme vám pár tipů, jak rozchod ustát a trpět co nejméně.

S rozchodem spousta lidí neřeší jen emocionální rovinu, ale i praktické věci, třeba stěhování a zvykání si na nové prostředí. Pokud jste s partnerem byli dlouho a záleželo vám na něm, je pochopitelné, že vás rozchod silně zasáhne. Než se z toho dostanete, může to trvat dny, týdny i měsíce. Po úmrtí někoho blízkého je rozchod podle psychologů druhá psychicky nejnáročnější situace, kterou člověk může prožít.

Abyste dokázali ustát rozchod s partnerem, je dobré dodržovat určitá pravidla. Pomohou vám se z něj snadněji dostat.

Nezadržujte emoce

Rozchod bolí a pochopitelně je vám smutno. Nesnažte se za každou cenu v sobě zadržovat emoce a klidně se vyplakejte. To platí jak pro ženy, tak pro muže. Mnohým průchod emocí pomůže, tak se tomu nebraňte.

Vyhýbejte se kontaktu s expartnerem

Na úsloví, že sejde z očí, sejde z mysli, je hodně pravdy a v případě rozchodu to platí dvojnásob. Snažte se proto jakémukoliv kontaktu s bývalým partnerem vyhýbat. Nevyhledávejte ho, nevolejte mu ani nesledujte jeho aktivitu na sociálních sítích. Jakýkoliv kontakt s bývalým partnerem vás totiž jako bumerang vrátí zpět do vztahu, což vede jen ke zbytečnému prodlužování vaší bolesti.

Partnerovy věci dejte pryč

Podobné je to také s věcmi, které vám v bytě po expříteli či expřítelkyni zůstanou. Vše bez kompromisů sesbírejte a dejte někam, kde je neuvidíte. A nejde jen o oblečení, ale i různé dárky od bývalého partnera nebo společné fotografie. I zdánlivě nevinná fotografie totiž ve vás vyvolá vzpomínky na společný život, což je nyní to poslední, co potřebujete.

Vyhledejte přátele

Nebuďte sami, vyhledejte své přátele a svěřte se jim se svou bolestí. Uvidíte, že vás podpoří. Vědomí, že nejste na své trápení sami, vám těžké období pomůže přečkat. I když to bude na začátku možná těžké, zkuste se nějak zaměstnat. Jeďte na výlet, sportujte, vrhněte se na své koníčky a podobně. Jakákoliv aktivita je lepší, než zůstat zavření mezi čtyřmi stěnami.

Změňte prostředí

Možná se vám to zdá být maličkost, ale po rozchodu je dobré měnit prostředí. Kromě toho, že vám to nabídne nové zážitky, tak se také můžete seznámit s novými lidmi, a to vše vám pomůže bolestivý rozchod překlenout. Každý nový impuls vás postrčí dopředu, což je dobře.

Věnujte se sami sobě

Vzhledem k tomu, že se po rozchodu nemusíte věnovat svému partnerovi, budete mít více času. Využijte ho pro sebe. Choďte do kina, soustřeďte se na svou práci, začněte se učit cizí jazyk nebo cokoliv jiného. Díky činnostem, které zaměstnají vaši hlavu, nebudete tak často myslet na svého bývalého partnera.

Nehledejte hned nový vztah

Nedělejte ale jednu velkou chybu, které se dopouští hodně lidí. Nesnažte se jeden vztah okamžitě nahradit jiným. Sice vám to může na chvíli pomoct, ale nikoliv z dlouhodobého hlediska. Vše má svůj čas a aby nový vztah opravdu fungoval, je třeba se nejprve se vším všudy přenést nad tím, který se vám rozpadl. A to nějakou dobu potrvá. O tom, co můžete udělat pro skvěle fungující vztah, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu