|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Metoda sous-vide vám doma pomůže uspořádat lukulské hody 

Znáte sous-vide? Vyzkoušejte novou metodu vaření i u vás doma

07. března 2019 13:55 / Depositphotos
 7   1
Připravit krásně šťavnatý a dobře propečený steak může být tak trošku umění. Zvláště, pokud máte za cíl ve své kuchyni připravit tuto pochoutku stejně dobře, jako to znáte z návštěvy restaurace.

Pokud se vám to zatím příliš nedaří, zkuste to s metodou sous-vide. Poměrně novým stylem vaření, který vyznávají i největší kulinářské hvězdy.

Jde to i doma

Cílem každého kuchaře by mělo být to, aby si jídlo zachovalo co nejvíce původních zdraví prospěšných látek, zelenina měla krásnou barvu a chuť, a maso bylo křehké a s voňavou kůrkou. Jak toho ale dosáhnout v domácím prostředí? Překvapivě jednoduše: díky přípravě pokrmů ve vakuu, nebo-li metodou sous-vide.

Nemusíte utratit majlant

Abyste tuto metodu mohli praktikovat doma, budete potřebovat obyčejnou vakuovačku, potravinářské sáčky určené k vakuování pokrmů a příslušenství či zařízení s možností nastavení přesné teploty vaření. K tomuto vám může posloužit například trouba s digitálním termostatem.

Anebo si klidně můžete pořídit speciální hrnce na sous-vide, avšak pokud nemáte nazbyt pár tisíc, můžete to elegantně vyřešit levnější variantou, a to pořízením takzvané cirkulační hlavice.

Tu ponoříte do libovolného hlubokého hrnce a udělá vám stejnou službu jako specializovaný hrnec na sous-vide, tedy pohlídá přesnou teplotu a čas vaření. Hlavně při cestě do obchodu myslete na to, jaký typ ohřevu používáte, a podle toho také případně nové nádobí volte, ať pak nejste nemile překvapeni. A pak už se můžete směle pustit do vaření.

Jak to funguje

Podstatou této metody je pomalé vaření ve vodní lázni, v níž je maso uloženo ve vakuových sáčcích s kořením, a pomalu prohříváno.

V pokrmu se díky tomu rozkládá kolagen, takže je ve finále na rozdíl třeba od masa dušeného pevné, ale přitom se při krájení krásně odděluje. Neztrácí ani své výživové hodnoty, a je navíc nádherně provoněné kořením.

Jakmile se maso dostatečně provaří, orestuje se ještě na pánvi, aby se na něm vytvořila křupavá kůrka. Šťáva, která v sáčku zůstala, se pak použije jako základ pro přípravu omáčky. Výsledkem je lahodný a šťavnatý steak, který bude vám i vašim hostům chutnat jako v prvotřídní restauraci.

Tip

To, jak dlouho máte maso prohřívat, a jaká teplota je zrovna pro vámi vybraný druh ta správná, můžete najít na specializovaných serverech věnovaných sous-vide. Existuje již také mnoho kuchařek, které tento přehled nabízejí.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu