Znáte sous-vide? Vyzkoušejte novou metodu vaření i u vás doma
Pokud se vám to zatím příliš nedaří, zkuste to s metodou sous-vide. Poměrně novým stylem vaření, který vyznávají i největší kulinářské hvězdy.
Jde to i doma
Cílem každého kuchaře by mělo být to, aby si jídlo zachovalo co nejvíce původních zdraví prospěšných látek, zelenina měla krásnou barvu a chuť, a maso bylo křehké a s voňavou kůrkou. Jak toho ale dosáhnout v domácím prostředí? Překvapivě jednoduše: díky přípravě pokrmů ve vakuu, nebo-li metodou sous-vide.
Nemusíte utratit majlant
Abyste tuto metodu mohli praktikovat doma, budete potřebovat obyčejnou vakuovačku, potravinářské sáčky určené k vakuování pokrmů a příslušenství či zařízení s možností nastavení přesné teploty vaření. K tomuto vám může posloužit například trouba s digitálním termostatem.
Anebo si klidně můžete pořídit speciální hrnce na sous-vide, avšak pokud nemáte nazbyt pár tisíc, můžete to elegantně vyřešit levnější variantou, a to pořízením takzvané cirkulační hlavice.
Tu ponoříte do libovolného hlubokého hrnce a udělá vám stejnou službu jako specializovaný hrnec na sous-vide, tedy pohlídá přesnou teplotu a čas vaření. Hlavně při cestě do obchodu myslete na to, jaký typ ohřevu používáte, a podle toho také případně nové nádobí volte, ať pak nejste nemile překvapeni. A pak už se můžete směle pustit do vaření.
Jak to funguje
Podstatou této metody je pomalé vaření ve vodní lázni, v níž je maso uloženo ve vakuových sáčcích s kořením, a pomalu prohříváno.
V pokrmu se díky tomu rozkládá kolagen, takže je ve finále na rozdíl třeba od masa dušeného pevné, ale přitom se při krájení krásně odděluje. Neztrácí ani své výživové hodnoty, a je navíc nádherně provoněné kořením.
Jakmile se maso dostatečně provaří, orestuje se ještě na pánvi, aby se na něm vytvořila křupavá kůrka. Šťáva, která v sáčku zůstala, se pak použije jako základ pro přípravu omáčky. Výsledkem je lahodný a šťavnatý steak, který bude vám i vašim hostům chutnat jako v prvotřídní restauraci.
Tip
To, jak dlouho máte maso prohřívat, a jaká teplota je zrovna pro vámi vybraný druh ta správná, můžete najít na specializovaných serverech věnovaných sous-vide. Existuje již také mnoho kuchařek, které tento přehled nabízejí.