Pořizujete si novou pánev? Myslete na to, na jakém sporáku ji budete používat
Je třeba myslet také na to, na jakém sporáku s nimi budeme vařit a zda je právě námi vybraný kousek ten pravý.
Klasika bez potíží
Vaříte-li na klasickém plynovém či elektrickém sporáku, můžete být v klidu. Ať koupíte jakýkoliv hrnec či pánvičku, odvedou svou službu na výbornou, takže v podstatě v tomto případě můžete klidně vybírat podle designu, který se vám líbí.
Na co však rozhodně myslete, je velikost kupovaného nádobí. Pokud je vás v domácnosti více, určitě sáhněte po hrnci či pánvi, jejíž průměr je minimálně pětadvacet centimetrů. Jinak strávíte u plotny desítky minut, než například dosmažíte pro všechny řízky, a samozřejmě spotřebujete i dvojnásobek energie.
Hlavně rovné dno
Občasné problémy byste mohli mít s některým druhem nádobí v případě, že máte sklokeramickou desku. Podmínkou, aby dobře fungovala, je to, že má rovné dno, které pokryje celou varnou plochu. Pokud je dno hrnce prohnuté či jinak zdeformované, určitě takové nádobí na tento typ vařiče nepoužívejte.
Minimálně z toho důvodu, abyste nespotřebovávali mnohem víc elektrické energie, než je ve skutečnosti potřeba. Pokud totiž dno na varnou desku nedoléhá, ta stále přitápí, aby nádobí prohřála. Takže vaření v takovém nádobí by se vám časem mohlo pěkně prodražit.
Zázrak jménem indukce
Pokud máte ve své kuchyni vařič v podobě indukční desky, můžete si na jednu stranu gratulovat, na druhou však s největší pravděpodobností budete muset vyrazit na nákup. Aby deska fungovala, musíte při vaření používat výhradně hrnce a pánve, které mají takzvané feromagnetické dno. Jinými slovy by měla být jeho součástí ocel.
Zda je nádobí to pravé zjistíte buď díky symbolu cívky, který bývá vyražen na vnější straně dna, anebo jednoduchým otestováním. Stačí mít po ruce magnet, který by se měl na dno hrnce přichytit. Pokud se tak nestane, hrnec můžete poslat dál.
Aby materiál neškodil
Při nákupu byste však neměli určitě myslet pouze na design hrnce, ale také na materiál, ze kterého je vyroben. Každý je totiž určen pro jiný typ vaření a každý snese něco jiného. V některých případech může být dokonce škodlivý. Na co byste se měli v takovém případě zaměřit, si můžete přečíst v našem článku zde.