Mlsejte zdravě! Připravte si domácí zmrzlinu bez cukru a smetany, kterou vykouzlíte za pár minut!
Pokud se zbytečně nechcete cpát smetanou a rafinovaným cukrem máme pro vás tyto snadné tipy na úžasně krémovou zmrzlinu.
Základní ingrediencí bude vždy zmrzlý banán. Pokud byste doma nic jiného neměli i ze samotného banánu vykouzlíte chutnou zmrlinu.
Postup
Banány oloupeme, nakrájíme na kolečka a dáme v misce nebo na talíři zamrazit. Banány necháme v mrazáku cca 2-3. Když jsou banány dokonale zmrzlé, vkládáme postupně do mixéru. Mixujeme, dokud nám nevznikne krémová, hladká hmota. Během mixování můžeme lehce promíchat, abychom zjistili, zda máme vhodnou konzistenci. Pokud by směs byla příliš hutná, lze přilít ještě trochu mléka. Ideálně kokosového, mandlového, rýžového nebo sojového. Lze však použít i klasické mléko. Stačí cca 5-6 polévkových lžic.
Nyní záleží pouze na Vás, zda chcete ponechat zmrzlinu čistě banánovou, nebo si ji vylepšíte další surovinou, popřípadě kombinací více surovin.
Skvělá banánovo-avokádová chuť
Tuhle zmrzlinu si zamilují i ti, kteří nemají rádi samotné avokádo. A přitom právě avokádo je nesmírně zdravá potravina.
Avokádo je doslova nutriční poklad, který našemu tělu prospěje ve všech směrech. Je v něm vysoký obsah vitaminů (A, C, E i vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro správný chod organismu a působí i jako antioxidanty. Avokádo také obsahuje nezanedbatelné množství draslíku, hořčíku, fosforu i železa, ale mimo jiné zde najdeme i vápník, nad kterým zajásají zejména naše kosti. Díky obsahu lecitinu dokáže snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi, nebo například zlepšovat paměť. Doporučuje se také při kardiovaskulárních onemocněních, nebo osobám s poruchami nervového systému. Obsahuje velké množství prospěšných tuků, které jsou pro tělo velmi zdravé a neukládají se do tělesného prostoru jako nezdravé nasycené tuky a zároveň také působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním.
Stačí do rozmixované směsi přidat kousek avokáda. Dle chuti. Pokud nejste milovníky avokáda, začněte s menším kouskem a postupně přidávejte. V této zmrzlině zaručeně přijdete avokádu na chuť!
Banánovo-kakaová dobrota
Kakao je prášek plný úžasných živin, který pomáhá omezit ukládání tuků v těle! Kakao má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů, které pomáhají proti únavě, při zvýšené horečce, srdečních problémech, anémii, problémy se střevy a ledvinami či dýchacími problémami.
Stačí do rozmixované směsi přidat hořké neslazené kakao. Dle chuti. Pokud by na vás byla zmrzlina málo sladká, můžete dosladit medem nebo stévií.
Banánovo-ořechová pecka
Ořechová másla si našla širokou základnu svých fanoušků. Dnes máme již velmi široké zastoupení různých variant, které si můžeme objednat. Všechna se hodí do banánové zmrzliny a pokaždé bude tahle pochoutka torchu jiná! Všechna ořechová másla obsahují velká množství zdravých tuků a jsou bohatá na bílkoviny. Navícj sjou plná vitamínů a minerálních látek. Do zmrzlinky můžete využít například arašídové máslobr, kešu máslo či mandlové máslo
Pokud bychom měli zhodnotit všechny tři druhy másla, pak mandlové máslo obsahuje nejméně nasycených mastných kyselin, střední množství bílkovin, nejvíce argininu, ale také nejvýhodnější poměr polynenasycených mastných kyselin. Pokud bychom tedy vybírali dle kritéria "nejzdravější", vyhrálo by mandlové máslo. Avšak rozdíly mezi másly jsou minimální!
Stačí přimíchat ořechové máslo do rozmixované banánové hmoty, znovu promixovat a je to!
Ovocná dobrota
Do rozmixované banánové směsi můžete dle chuti přidat jakékoliv zmražené ovoce, znovu promixovat a máte hotovo!
Víc už toho není