|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Recepty
Bezlepkový limetkový koláč 

Pečme bezlepkově a přesto hravě: První recept na úžasný limetkový koláč!

02. února 2017 09:58 / Nutrifree
 0   0
Máte doma celiaka nebo jen vyznáváte zdravější životní styl? Základem úspěchu při pečení, a dá se říci, že nejen bezlepkovém, i když právě v tomto případě to platí několikanásobně, je výběr vhodné mouky.

1.     Jednodruhové bezlepkové mouky

Nejběžnější jednodruhové mouky, které jsou k dostání dnes již běžně jsou rýžová, kukuřičná, pohanková atd. Mezi méně známé mouky, které seženete v obchodech se zdravou výživou, patří mouka kaštanová, žaludová, lněná, konopná, mandlová a další. Hitem je dnes i tzv. mouka Quinoa (Quinoa je považována za plodinu 21. století a patří do skupiny superpotravin). Ne všechny se ovšem hodí zrovna na všechno pečení a už vůbec ne pro stoprocentní záměnu, ideální je jejich kombinace.

 

2.     Vlastnoručně namíchané bezlepkové směsi

Tato varianta spočívá ve smíchání více druhů jednodruhových mouk dle vlastního výběru, případně přejatého poměru. Není to rozhodně úplně ideální způsob především pro začátečníky, neboť míchání mouk je vcelku náročná alchymie (vázání vody, tuku, a tedy i úprava poměru pevné a tekuté složky apod.).

 

3.  Bezlepkové směsi

Zakoupení směsi, ideálně přímo určené na pečení je považováno za záruku úspěšného výsledku. Pakliže netrpíte „pouze“ alergií či intolerancí na lepek, je důležité řádně prostudovat složení, neboť součástí některých směsí jsou i sójová mouka či lupina (vlčí bob).

Vyzkoušeli jsme za vás pár výtečných bezlepkových moučníků a dnes přinášíme recept na první sladkou lahůdku. 

Bezlepkový limetkový koláč

Ingredience:

Těsto:

  • 225g směsi na koláč Mix per Dolci (Nutrifree)
  • 110 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • kůra z ½ citrónu

Krém:

  • 250g mascarpone
  • 150 g plnotučného tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g třtinového cukru
  • šťáva z 1 limetky
  • kůra z 1 limetky

Postup:

Máslo si rozpusťte, smíchejte s třtinovým cukrem a přidejte do bezlepkové směsi na koláč. Vše důkladně promíchejte a přidejte vejce a citrónovou kůru. Vzniklé těsto dejte do fólie a minimálně na půl hodiny do lednice vychladit.

Mezitím si připravte náplň tak, že všechny suroviny na krém ušleháte v robotu. Dejte si pozor, šlehejte jen krátce, aby mascarpone nezačalo řídnout.

Po uplynutí doby na vychlazení si mezi pečícím papírem nebo potravinovou fólii rozválejte těsto. Formu na koláč si vymažte máslem a vysypte trochou bezlepkové směsi.

Těsto dejte do formy a pečte bez náplně na 180 stupňů 6 minut. Poté vyndejte z trouby a naplňte krémem. Koláč pečte na 170 stupňů 15-20 minut. Posledních 5 minut koláč sledujte, aby vám krém nevytekl z formy.

Tip: Koláč nechte úplně vychladnout a podávejte s plátky kokosu.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu